Όταν η ίωση χτυπά την πόρτα μας, η υγεία μας γίνεται προτεραιότητα. Όμως, για να αποφύγουμε την εξάπλωση των μικροβίων και να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας, είναι εξίσου σημαντικό να δώσουμε προσοχή στον καθαρισμό του χώρου μας. Ακολουθούν οι πιο κρίσιμοι χώροι και αντικείμενα που χρειάζονται καθαρισμό μετά από μία ίωση.

Επιφάνειες με Συχνή Χρήση

Πόμολα, διακόπτες φωτισμού, τηλεχειριστήρια, κινητά τηλέφωνα και πάγκοι είναι επιφάνειες που αγγίζουμε συχνά και συγκεντρώνουν μικρόβια. Χρησιμοποιήστε αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια ή απολυμαντικό διάλυμα για τον καθαρισμό τους. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από όλους στο σπίτι.

Λευκά Είδη και Ρούχα

Όλα τα λευκά είδη, όπως μαξιλαροθήκες, σεντόνια και πετσέτες, θα πρέπει να πλυθούν σε υψηλή θερμοκρασία για να εξουδετερωθούν τα μικρόβια. Το ίδιο ισχύει και για τα ρούχα που φορούσε ο ασθενής κατά τη διάρκεια της ίωσης.

Παιχνίδια και Προσωπικά Αντικείμενα

Εάν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά, τα παιχνίδια που χρησιμοποιούσαν κατά τη διάρκεια της ίωσης θα πρέπει να καθαριστούν ή να απολυμανθούν. Για τα παιχνίδια από ύφασμα, προτιμήστε πλύσιμο στο πλυντήριο, ενώ τα πλαστικά μπορούν να καθαριστούν με διάλυμα απολύμανσης.

Χώρος Υγιεινής

Το μπάνιο είναι ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους που χρειάζονται προσεκτικό καθαρισμό. Καθαρίστε και απολυμάνετε τη λεκάνη, τον νιπτήρα, τη βρύση και όλες τις επιφάνειες. Μην ξεχάσετε να αντικαταστήσετε τις πετσέτες.

Σκεύη Κουζίνας

Αν ο ασθενής χρησιμοποίησε συγκεκριμένα ποτήρια, πιάτα ή μαχαιροπίρουνα, πλύνετε τα σε υψηλή θερμοκρασία, κατά προτίμηση στο πλυντήριο πιάτων. Εάν τα πλένετε στο χέρι, χρησιμοποιήστε καυτό νερό και σαπούνι.

Επιπλέον Συμβουλές

  • Αερίζετε καλά το σπίτι καθημερινά.
  • Χρησιμοποιήστε καθαριστικά προϊόντα με βάση τη χλωρίνη ή το αλκοόλ για καλύτερα αποτελέσματα.
  • Μην ξεχνάτε την υγιεινή των χεριών σας.

Η καθαριότητα του σπιτιού μετά από μία ίωση δεν είναι μόνο θέμα υγείας αλλά και ηρεμίας, καθώς σας επιτρέπει να επιστρέψετε με ασφάλεια στη ρουτίνα σας.