Το κομπόστ είναι οργανικό υλικό που μπορεί να προστεθεί στο έδαφος για να βοηθήσει τα φυτά να αναπτυχθούν. Τα υπολείμματα τροφίμων και τα υπολείμματα της αυλής μαζί αποτελούν σήμερα περισσότερο από το 30% όσων πετάμε και θα μπορούσαν να κομποστοποιηθούν. Η παραγωγή κομπόστ κρατά αυτά τα υλικά μακριά από χωματερές όπου καταλαμβάνουν χώρο και απελευθερώνουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου.
Τι να κομποστοποιήσετε;
- Φρούτα και λαχανικά
- Θρυμματισμένα τσόφλια αυγών
- Κατακάθια και φίλτρα καφέ
- Φακελάκια τσαγιού
- Κοχύλια ξηρών καρπών
- Τριμμένη εφημερίδα
- Τριμμένο χαρτόνι
- Τριμμένο χαρτί
- Διακοσμητικά αυλής
- Αποκόμματα χόρτου
- Φυτά εσωτερικού χώρου
- Σανό και άχυρο
- Φύλλα
- Πριονίδια
- Ξύλο ροκανίδια
- Μαλλιά και γούνα
- Στάχτη τζακιού
Οφέλη της κομποστοποίησης
- Εμπλουτίζει το έδαφος, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγρασίας και στην καταστολή ασθενειών και παρασίτων των φυτών.
- Μειώνει την ανάγκη για χημικά λιπάσματα.
- Ενθαρρύνει την παραγωγή ωφέλιμων βακτηρίων και μυκήτων που διασπούν την οργανική ύλη για να δημιουργήσουν χούμο, ένα πλούσιο υλικό γεμάτο θρεπτικά συστατικά.
- Μειώνει τις εκπομπές μεθανίου από τους χώρους υγειονομικής ταφής και μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα.
Πώς θα γίνει στο σπίτι;
Κομποστοποίηση στην αυλή
- Επιλέξτε ένα ξηρό, σκιερό σημείο κοντά σε μια πηγή νερού για τον κάδο κομποστοποίησης σας.
- Προσθέστε καφέ και πράσινα υλικά καθώς μαζεύονται, φροντίζοντας τα μεγαλύτερα κομμάτια να είναι ψιλοκομμένα ή τεμαχισμένα.
- Βρέξτε τα ξηρά υλικά καθώς προστίθενται.
- Μόλις δημιουργηθεί ο σωρός κομποστοποίησης, ανακατέψτε αποκόμματα χόρτου και πράσινα απόβλητα στο σωρό και θάψτε τα υπολείμματα φρούτων και λαχανικών κάτω από 10 ίντσες υλικού κομποστοποίησης.
- Προαιρετικά: Καλύψτε το πάνω μέρος του κομπόστ με μουσαμά για να το διατηρήσετε υγρό. Όταν το υλικό στο κάτω μέρος είναι σκούρο και πλούσιο σε χρώμα, το κομπόστ σας είναι έτοιμο για χρήση. Αυτό διαρκεί συνήθως από δύο μήνες έως δύο χρόνια.
Κομποστοποίηση εσωτερικού χώρου
Εάν δεν έχετε χώρο για υπαίθριο σωρό κομποστοποίησης, μπορείτε να κομποστοποιήσετε υλικά σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας έναν ειδικό τύπο κάδου, τον οποίο μπορείτε να αγοράσετε σε ένα τοπικό κατάστημα, σε κατάστημα προμηθειών κηπουρικής ή να φτιάξετε μόνοι σας. Θυμηθείτε να φροντίζετε το σωρό σας και να παρακολουθείτε τι ρίχνετε μέσα. Ένας σωστά διαχειριζόμενος κάδος κομποστοποίησης δεν θα προσελκύει παράσιτα και δεν θα μυρίζει άσχημα. Το κομπόστ σας θα πρέπει να είναι έτοιμο σε δύο έως πέντε εβδομάδες.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;