Έχετε ξεμείνει από ιδέες για το τι να δείτε και θέλετε μερικές προτάσεις; σας έχουμε τις 10 ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου με την καλύτερη αρχιτεκτονική δομή. Ταινίες που όχι μόνο έχουν εξαιρετική φωτογραφία και σκηνικά αλλά χρησιμοποιούν το στοιχείο της αρχιτεκτονικής για να πετύχουν σκηνοθετικούς και σεναριακούς σκοπούς.
Οι 10 καλύτερες ταινίες με άψογη αρχιτεκτονική
Metropolis – 1927
Tο αριστούργημα του Fritz Lang αποτελεί μία εξαιρετική πρόταση ακόμη και σήμερα, 93 χρόνια μετά την κυκλοφορία της. Η δυστοπική ταινία, αποκορύφωμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, κάνει εξαιρετική χρήση της Αρχιτεκτονικής για να τονίσει φουτουριστικό στοιχείο και την αποξένωση του μέλλοντος.
Με έμπνευση από τους ουρανοξύστες του Μανχάταν, η πολεοδομία της φανταστικής Metropolis εξυπηρετεί το σενάριο και χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την ατμόσφαιρα και το τελικό νόημα της ταινίας. Τα κτήρια είναι σχεδιασμένα σε στυλ art deco, gothic και Bauhaus. Ίσως και η καλύτερη χρήση της αρχιτεκτονικής που έχει γίνει ποτέ σε ταινία.
Parasite (Παράσιτα) – 2019
Η μαύρη κωμωδία του Bong Joon-ho, που σάρωσε στα βραβεία Όσκαρ του 2020, χρησιμοποιεί εξαιρετικά το ύψος του χώρου για να εξυπηρετήσει το σενάριο. Η φτωχή γειτονιά και το ημιυπόγειο σπίτι (τύπου banjiha) που μένει η οικογένεια των Kim έρχεται σε αντίθεση με το υπερπολυτελές, φωτεινό και μοντέρνο σπίτι των Park που βρίσκεται σε υψηλό σημείο των προαστίων.
Στην πραγματικότητα η βίλα των Park αποτελείται από πολλά διαφορετικά sets που συνθέτουν το σπίτι. Την αντίθεση έρχεται να κάνει πιο έντονη η αριστουργηματική χρήση του μοντάζ. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Blade Runner (Μπλέιντ Ράνερ) – 1982
Ο Βρετανός σκηνοθέτης Ridley Scott χρησιμοποίησε ως έμπνευση για το αρχιτεκτονικό σχέδιο της φουτουριστικής πόλης της ταινίας, σχέδια του αρχιτέκτονα Antonio Sant’Elia, την βιομηχανική ζώνη της Αγγλίας όπου και μεγάλωσε, την πολεοδομία του Χονκ Κονγκ του 1980 καθώς και τα γαλλικά κόμικς Métal Hurlant.
Fun Fact: Η πλοκή του Blade Runner τοποθετείται στον Νοέμβριο του 2019. Είναι πολύ ενδιαφέρον που βλέπουμε πόσο διαφορετικό φαντάζονταν το μέλλον οι παλιοί κινηματογραφιστές.
Ghost in the Shell – 1995
Το cyberpunk anime του Mamoru Oshii που ακολουθεί την ζωή ενός ρομπότ στην Ιαπωνία του 2029 εμπνέεται και αυτό από την αρχιτεκτονική του Χονκ Κονγκ του 1990, την πιο μοντέρνα και φουτουριστική πόλη της Ασίας μέχρι τότε.
Ο Art director, Hiromasa Ogura, χρειάστηκε να επισκεφτεί την όλη ώστε να υλοποιήσει το όραμά του για τον σχεδιασμό της ταινίας.
Black Panther – 2018
O συνδυασμός της φύσης και το παραδοσιακού αφρικάνικου στοιχείου με την υπερσύγχρονη πόλη με την προηγμένη τεχνολογία συμβαίνει τόσο αρμονικά που δεν χορταίνει το μάτι. Η πρωτεύουσα της Wakanda είναι εμπνευσμένη από σχέδια της γνωστής αρχιτέκτονος Zaha Hadid.
Το Black Panther θέτει ψηλά στα στάνταρ για υπερηρωική ταινία.
Playtime – 1967
H σουρεάλ ταινία για την – τότε – μοντέρνα ζωή. δίνει μία πλήρη ματιά στην ανανεωμένη αρχιτεκτονικά γαλλική αστική ζώνη της δεκαετίας του 60′ . Οι σκηνές της ταινίας γυρίστηκαν σε τεράστια ειδικά διαμορφωμένα set ώστε να δώσουν την εντύπωση της υπερσύγχρονης και μοντέρνας πόλης. Ένα χαρακτηριστικό δείγμα του μοντερνισμού στον κινηματογράφο. Πρόκειται για μία οπτικά απολαυστική ταινία, ειδικά με την αναβάθμισή της σε 4K ανάλυση.
High-Rise – 2015
Στο High – Rise η αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται για να δείξει το κοινωνικό status. Στην υψηλή πολυκατοικία που διαδραματίζονται τα γεγονότα ταινίας το ύψος σηματοδοτεί την ταξική πάλη και δείχνει την αποξένωση της υψηλής κοινωνίας από το σύνολο του πληθυσμού. Αν και η πλοκή είναι λίγο αδύναμη, η διεύθυνση φωτογραφίας και η χρήση του χώρου στην ταινία είναι εντυπωσιακή. Η αρχιτεκτονική μπορεί να «πει» πολλά στις ταινίες ακόμη και εάν το σενάριο αδυνατεί.
Rear Window (Σιωπηλός Μάρτυς) – 1954
Το κλειστοφοβικό κλασικό Rear Window του Alfred Hitchcock είναι το τέλειο παράδειγμα του πως ο χώρος και η αρχιτεκτονική μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κορυφώσουν το σασπένς. Ο εμβληματικός σκηνοθέτης που δεν έκανε τίποτα τυχαία, έμαθε σε γενιές και γενιές μελλοντικών δημιουργών πως 3 απλά κτήρια μπορούν να πουν μία ολόκληρη ιστορία ακόμη και εάν οι πρωταγωνιστές δεν γνωρίζουν σχεδόν τίποτα.
2001: A Space Odyssey (Οδύσσεια του Διαστήματος) – 1968
Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα μας ο μάστερ της χρήσης του χώρου, Stanley Kubrik. Είναι ασύλληπτο ότι η «Οδύσσεια του Διαστήματος» κυκλοφόρησε 52 χρόνια πριν και είναι σαν να έχει γυριστεί σήμερα. Ενέμπνευσε όλες τις μετέπειτα ταινίες που διαδραματίζονται στο διάστημα και διαμόρφωσε όλο το είδος της επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μία από τις ταινίες με την καλύτερη αρχιτεκτονική.
Isle of Dogs (Το Νησί των Σκύλων) – 2018
Η οπτικά μαγευτική ταινία του Wes Anderson γυρισμένη σε stop-motion τεχνική. Γινόμαστε μάρτυρες ενός κόσμου όπου μία πανδημία έχει ως αποτέλεσμα οι σκύλοι να οδηγηθούν σε καραντίνα σε ένα νησί (περίεργα επίκαιρο). Η ταινία λαμβάνει χώρα στην μελλοντική Ιαπωνία – η Ασία αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα φουτουριστικής αισθητικής.
Ο σχεδιαστής της ταινίας Paul Harrod δήλωσε χαρακτηριστικά ότι εμπνεύστηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Kenzo Tange, όταν οραματιζόταν τα εντυπωσιακά σκηνικά της ταινίας. Έτσι κατάφερε να σχεδιάσει το Νησί των Σκουπιδιών και την πόλη Megasaki που βλέπουμε στην πρωτότυπη ταινία με πρωταγωνιστές σκύλους.