Μετά από σχεδόν 4 μήνες μακρυά από τις κινηματογραφικές αίθουσες, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει την επαναλειτουργία των κλειστών σινεμά από 1η Ιουλίου με 65% πληρότητα. Τα θερινά σινεμά λειτουργούν ήδη από την 1η Ιουνίου και τώρα ήρθε η σειρά των κλειστών σινεμά να ανοίξουν ξανά, την 1η Ιουλίου. Η επαναλειτουργία των αιθουσών θα γίνει με την τήρηση των μέτρων προστασίας που ορίζει το Υπουργείο. Δείτε ποια θα είναι παρακάτω, και ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας ως θεατές.
Με βάση τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, η λειτουργία των κινηματογράφων δωδεκάμηνης δραστηριότητας μπορεί να ξεκινήσει ξανά για το κοινό από την 1η Ιουλίου 2020, εφόσον το επιτρέπει η επιδημιολογική καμπύλη και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Ανοίγουν όλες οι κινηματογραφικές αίθουσες από την η Ιουλίου – Ποια θα είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν;
α) Χώρος
– Η πληρότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 65% των θέσεων. Θα πρέπει να τηρούνται οι μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις μεταξύ των θεατών και να αφήνεται περιθώριο μεταξύ των σειρών. Πρακτικά, θα πρέπει ανά δύο θέσεις, το (τρίτο) επόμενο κάθισμα να μην προορίζεται για χρήση, είτε να προβλέπεται ανάλογη κενή θέση/κενός χώρος.
– Σε περίπτωση ομαδικής κράτησης, ο μέγιστος αριθμός ορίζεται στα τέσσερα (4) άτομα με κενή θέση/κενό χώρο από την επόμενη κράτηση.
– Ο/Η Υπεύθυνος/η του κινηματογράφου θα πρέπει να αξιολογήσει τις δυνατότητες διαχείρισης κοινού και να ορίσει τον μέγιστο αριθμό θεατών που μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια. Διευκρινίζεται ότι μέχρι την επαναλειτουργία των κινηματογράφων και το άνοιγμα τους για το κοινό κατά την 1η Ιουλίου, οι Υπεύθυνοι/Υπεύθυνες των αιθουσών οφείλουν να προετοιμάσουν τους υπό διαμόρφωση χώρους καταλλήλως και να εκπαιδεύσουν το εργαζόμενο προσωπικό με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία και θα προστατεύει τους εργαζόμενους και τους θεατές κατά τη παραμονή τους στους κινηματογράφους, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρούσα.
– Στους χώρους των κινηματογράφων θα πρέπει να γίνονται απολυμάνσεις με διάλυμα χλωρίνης 10:1, δηλαδή 9 μέρη νερό και 1 μέρος χλωρίνης, πριν και μετά από κάθε προβολή. Αυτό ισχύει και για τους χώρους υγιεινής. Για επιφάνειες που είναι πιθανό να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη συγκέντρωσης 70%.
Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά όπως πόμολα, διακόπτες, κουπαστές κ.ο.κ.
– Οι θέσεις, τα καθίσματα και οι καρέκλες στις κινηματογραφικές αίθουσες θα πρέπει να απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση.
– Στους κινηματογράφους θα πρέπει να υπάρχει διαθέσιμο αντισηπτικό αλκοολούχου διαλύματος 70% σε όλες τις εισόδους και εξόδους.
– Σε περίπτωση λειτουργίας κλιματιστικών μονάδων στους χώρους των κινηματογράφων, η χρήση τους πρέπει να προβλέπει εισροή νωπού αέρα.
– Προτείνεται η μονοδρόμηση των διαδρόμων που διατρέχουν τον χώρο στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και απ’έξω.
– Προτείνεται κενό τουλάχιστον μισής ώρας μεταξύ της λήξης μίας προβολής και της έναρξης της επόμενης έτσι ώστε να μην παρατηρείται συνωστισμός στους κοινόχρηστους χώρους και επιπλέον να υπάρχει επαρκής χρόνος για απολύμανση μεταξύ προβολών.
– Στην περίπτωση κινηματογράφων με περισσότερες από μία αίθουσες προτείνεται ο χρονικός προγραμματισμός των προβολών ανά μισή ώρα, ώστε να αποφεύγεται η ταυτόχρονη παρουσία των θεατών στους κοινόχρηστους χώρους.
– Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια της προβολής προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια της ταινίας. Με το ίδιο σκεπτικό προβλέπεται να μην υπάρχει διάλειμμα κατά την διάρκεια της προβολής. Θα πρέπει να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα, αποστάσεις 1,5 μέτρου στην ουρά, διαθέσιμα αντισηπτικά και να υπάρχει μονοδρόμηση της ροής προς και από το κυλικείο/bar.
Προτείνεται η περισχοίνιση όπου είναι εφικτό προκειμένου να διασφαλίζει την ομαλή ροή του κοινού. Το προσωπικό θα πρέπει να φορά γάντια και προστατευτική μη ιατρική μάσκα, ενώ ενθαρρύνονται οι ανέπαφες συναλλαγές.
β) Προβολή
– Οι θεατές συστήνεται να φορούν μη ιατρική μάσκα και να χρησιμοποιούν αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (70%)
– Ειδική μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί ως προς τη ροή του κοινού κατά την είσοδο και έξοδό του από τον κινηματογράφο.
– Κατά την είσοδο και έξοδο θα πρέπει να τηρούνται ουρές με αποστάσεις 1,5 μέτρου. Προτείνεται η σταδιακή είσοδος και έξοδος ανά σειρά, με τον υποχρεωτικό συντονισμό της ροής από ταξιθέτες/ταξιθέτριες. Οι θύρες εισόδου και εξόδου των θεατών στην αίθουσα προβολής θα πρέπει να είναι διαφορετικές, όπου αυτό είναι εφικτό.
– Όπως προαναφέρθηκε, δεν επιτρέπεται να υπάρχει διάλειμμα, τόσο προκειμένου να μην δημιουργείται συνωστισμός, όσο και για να εξοικονομείται χρόνος μεταξύ των προβολών για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου.
Ως προς τα εισιτήρια προτείνεται:
α) Εκτεταμένη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου (σοβαρή σύσταση)
β) Ανέπαφος έλεγχος εισιτηρίων (με scanner)
γ) Τοποθέτηση χωρισμάτων σε ταμεία και γκισέ – Στα ταμεία θα πρέπει να τηρείται ουρά με αποστάσεις 1,5 μέτρου
δ) Αποφυγή δυνατότητας αγοράς εισιτηρίων επιτόπου – επιθυμητή είναι η προαγορά, καθώς αλλιώς θα καταστεί δυσχερέστερο το έργο της ταξιθεσίας αλλά και θα παρατηρηθούν μεγάλες ουρές στα ταμεία.
ε) Ανέπαφες συναλλαγές όπου απαιτούνται (χρήση POS)
– Μετά το τέλος κάθε προβολής όλα τα προστατευτικά είδη μιας χρήσεως, τα ατομικά μπουκάλια κ.ο.κ θα πρέπει να απορρίπτονται σε ειδικές στεγανές συσκευασίες και να πετιούνται.
γ) Ασφάλεια εργαζομένων
– Όλοι οι εργαζόμενοι/ες που έρχονται σε επαφή με το κοινό (ταμεία, ταξιθεσία, καθαρισμός, ασφάλεια κ.ο.κ) θα πρέπει να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά προστατευτική μη ιατρική μάσκα και γάντια.
– Όλος ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται θα πρέπει να έχει απολυμανθεί με τον ενδεικνυόμενο από τον κατασκευαστή τρόπο.
– Οι χρησιμοποιημένες από τους/τις εργαζόμενους/ες υφασμάτινες μη ιατρικές μάσκες θα πρέπει να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες. Nα πλένονται στους 60ο βαθμούς και να σιδερώνονται.
Τα παραπάνω μέτρα είναι ενδεικτικά, δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις και εφαρμόζονται παράλληλα με τα ευρύτερα μέτρα τα οποία ισχύουν. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων μέσα από την ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στην διεύθυνση https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/
Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να επιδεικνύουν την απαραίτητη ατομική ευθύνη, προστατεύοντας τον εαυτό τους και τα άλλα άτομα. Ειδικά οι Υπεύθυνοι/Υπεύθυνες των κινηματογράφων θα πρέπει να μεριμνούν για την προστασία των εργαζομένων και των θεατών. Επίσης, να προβούν κατά την κρίση τους στην λήψη επιπλέον μέτρων που συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες ενός χώρου ενδεχομένως απαιτούν.