Πόσες γυναίκες έχουν καταφέρει να γίνουν τέσσερις φορές ταινία στο Hollywood; Πόσες γυναίκες έχουν καταφέρει να γίνουν ο ορισμός της μοιραίας και αδίστακτης γυναίκας; Ελάχιστες, με γνωστότερη φυσικά τη «Μάτα Χάρι», κατά κόσμων Μαργαρίτα Τσέλλε.
Η Ολλανδέζα που γεννήθηκε στα 1876 είχε δώσει από νωρίς δείγματα γραφής, όταν στα 18 της αποβλήθηκε από το σχολείο γιατί υπήρχαν υπόνοιες ότι ερωτοτροπούσε με τον διευθυντή. Ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε έναν Σκωτσέζο ή Ολλανδό Αξιωματικό και μετακόμισε στη μακρινή Ιάβα από όπου επέστρεψε χωρισμένη λίγα χρόνια μετά. Φήμες λένε ότι είχε αποκτήσει και δύο παιδιά.
Για να επιβιώσει αυτός ο σατανάς που είχε τη μορφή (πανέμορφης) γυναίκας αποφάσισε να γίνει χορεύτρια Ινδικών χορών (ο Θεός να τους κάνει) και ουσιαστικά έγινε η πρώτη γυναίκα που χόρεψε γυμνή μπροστά σε κοινό.
Ήταν τόσο εντυπωσιακό και προχωρημένο για την εποχή το θέαμα που προσέφερε που η φήμη της και οι αμοιβές της είχαν πιάσει κορυφή.
Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος όμως χτυπά την Ευρώπη και η σχεδόν σαραντάρα Μάτα Χάρι αναζητά νέους τρόπους πολυτελούς ζωής. Δεν δυσκολεύεται να γίνει κατάσκοπος των Γερμανών και να τους μεταφέρει ότι άκουγε από τους Γάλλους εραστές της (Υπουργούς, Στρατηγούς, Βιομηχάνους) μιας και όλη η καλή κοινωνία πλήρωνε για τις ερωτικές της υπηρεσίες. Ταξιδεύει συχνά, κάνει εραστές της όλους τους Γερμανούς Συνδέσμους της και αποσπά ένα εκατομμύριο φράγκα από τη Γαλλική κατασκοπεία για να τους μεταφέρει ότι ξέρει., πια είναι μια διπλή πράκτορας. Στα ασταμάτητα ταξίδια της σε Ισπανία, Ολλανδία και Βέλγιο με πλοίο η ακόρεστη αυτή γυναίκα κάνει έρωτα με όλο το πλήρωμα και δεν κρατάει τίποτα μυστικό.
Προδίδεται από ένα τηλεφώνημα Γερμανού που αποκρυπτογραφήθηκε από το Γαλλικό Στρατό και όταν επιστρέφει στο Παρίσι συλλαμβάνεται και οδηγείται στο στρατοδικείο.
Η δίκη της γίνεται το φιάσκο όλης της καλής γαλλικής κοινωνίας που σέρνεται προσπαθώντας να πείσει τους δικαστές ότι στο κρεβάτι μιλούσαν περί ανέμων και υδάτων και όχι για κρατικά μυστικά.
Στο δικαστή που την ρώτησε αν έπαιρνε χρήματα από τους Γερμανούς απάντησε ότι ήταν αποζημίωση για τις γούνες που έχασε στο Βερολίνο, όταν την ρώτησαν αν πήρε χρήματα και από τους Γάλλους, η απάντηση ήταν δείγμα άγνοιας κινδύνου «Αφού ξέρετε ότι είχα ανάγκη από χρήματα για τα έξοδα μου» και συνεχίζει δείχνοντας ότι δεν έχει την παραμικρή ιδέα της σοβαρότητας της κατάστασής της. «Εντάξει, έκανα κατασκοπία, όχι να με σκοτώσετε κιόλας»
Εκτελέστηκε τον Οκτώβρη του 1917 στο Παρίσι, από τους δώδεκα στρατιώτες του αποσπάσματος, μόνο τρεις τόλμησαν να πατήσουν τη σκανδάλη σε μια γυναίκα που η φήμη της ήταν σίγουρα σημαντικότερη από τις πράξεις της, μιας και ο Εισαγγελέας που ζήτησε την εκτέλεση της, εκμυστηρεύτηκε αργότερα ότι ήταν θύμα της εποχής και μάλλον η υπόθεσή της δεν ήταν και τόσο σημαντική.
Αν θες να διαβάσεις και άλλες τρομερές ιστορίες που σνόμπαρε η επίσημη ιστορία, δεν έχεις παρά να αγοράσεις το «Μια Σταγόνα Ιστορία» του Δημήτρη Καμπουράκη που σχεδόν μετά από μια δεκαετία έπεσε ξανά στα χέρια μου χθες.
Και για το τέλος το θλιβερότερο από όλα, το πτώμα της γυναίκας που την πόθησαν όσο λίγες, δεν ζητήθηκε από κανέναν, κατέληξε στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής και τεμαχίστηκε για εκπαιδευτικούς λόγους.
Αλήθεια, τι θα έκανε σήμερα η Μάτα Χάρι αν ξαναγεννιόταν;
Αγαπάει την Αθήνα και τον Αθλητισμό, στα 24 του έγινε ο νεότερος Πρόεδρος Αθλητικού Σωματείου και για τη δράση του στον Πρωτέα απέσπασε το βραβείο «Νησίδες Ποιότητας 2011» το «Ξαναφτιάχνοντας μια γειτονιά» είναι το πρώτο του βιβλίου.