Κραγιόν. Όσα κι αν έχεις δεν είναι αρκετά. Έχεις τουλάχιστον ένα κόκκινο και σε καθιστά βαμμένη ακόμα κι όταν δεν φοράς τίποτα άλλο.
Προς τιμήν αυτού του συμβόλου της γυναικείας ομορφιάς, ήρθε η στιγμή να μάθετε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για το κραγιόν:
1. Αδειάζει το πορτοφόλι σου. Η μέση γυναίκα ξοδεύει περίπου 15.000 δολάρια σε είδη μακιγιάζ και από αυτό το ποσό τα 1.780 προορίζονται για αγορά κραγιόν.
2. Οφείλουμε το κραγιόν μακράς διάρκειας στον χημικό Hazel Bishop ο οποίος ανέπτυξε την πρώτη φόρμουλα όταν εργαζόταν σε εργαστήριο δερματολόγου μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
3. Το πιο ακριβό κραγιόν είναι το KissKiss Gold και Diamonds Lipstick του οίκου Guerlain το οποίο 62.000 δολάρια. Η μεγάλη του αξία δεν οφείλεται στη σύνθεσή αλλά στη συσκευασία του καθώς αποτελείται από χρυσό 18 καρατίων και στολίζεται με 199 διαμάντια. Σε περίπτωση που σου περισσεύουν μερικά χιλιάδες δολάρια, τότε θα χαρείς να μάθεις πως το συγκεκριμένο κραγιόν κυκλοφορεί σε 15 αποχρώσεις, οπότε σίγουρα θα βρεις κάποια που να σου ταιριάζει!
4. Αποτέλεσε σύμβολο του φεμινισμού. Οι Elizabeth Cady Stanton, Charlotte Perkins Gilman και άλλες φεμινίστριες έβαφαν τα χείλη τους όταν συμμετείχαν στις πορείες των σουφραζετών το 1912 στη Νέα Υόρκη.
5. Αποτέλεσε σύμβολο κύρους. Τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες που ζούσαν στην Αρχαία Αίγυπτο έβαφαν τα χείλη τους προκειμένου να φανερώσουν πόση δύναμη και γόητρο διέθεταν. Έβαζαν κραγιόν σε καθημερινή βάση με κομμάτια ξύλου βουτηγμένα σε χρώματα όπως βιολετί, blue-black, πορτοκαλί (συμπτωματικά αποτελεί επίκαιρη τάση) αλλά και κόκκινο.
6. Αποτέλεσε σύμβολο πορνείας στην Αρχαία Αθήνα. Σε αντίθεση με τους Αρχαίους Αιγυπτίους, μόνο οι ιερόδουλες μπορούσαν να φορούν κραγιόν στην Αρχαία Αθήνα. Υπήρχε μάλιστα σχετικός νόμος που τους επέβαλε να το φορούν όταν έβγαιναν έξω προκειμένου να μην εξαπατήσουν τους άντρες ως “κορίτσια από σπίτι”.
7. Στην Αρχαία Ρώμη, δεν είχα τέτοια προβλήματα και οι πλούσιες γυναίκες δεν έμπαιναν καν στον κόπο να βάλουν κραγιόν αφού είχαν μια ολόκληρη ομάδα κομμωτών και ψιμυθιολόγων να φροντίζει την εμφάνισή τους οι οποίοι αποκαλούνταν “cosmatae”. Δυστυχώς, τα κραγιόν εκείνης της εποχής περιείχαν πολλά τοξικά στοιχεία όπως στουπέτσι, φύκο και ερυθρό θειούχο υδράργυρο.
8. Περίεργες απαιτήσεις. Λέγεται πως η Elizabeth Taylor δεν άφηνε καμιά άλλη γυναίκα να φορά κόκκινο κραγιόν στα γυρίσματα των ταινιών της.
9. Ενάντια στον πόλεμο. Παρόλο που περιορίστηκε η παραγωγή όλων των καλλυντικών στη Μ.Βρετανία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Winston Churchill επέτρεψε τη συνέχιση της παραγωγής κραγιόν γιατί πίστευε πως όταν το φορούσαν οι γυναίκες ανυψωνόταν το ηθικό όλων.
10. Η σύνθεση του κραγιόν πέρασε από πολλές φάσεις. Πέρα από τα τοξικά συστατικά που προαναφέρθηκαν, η σύσταση του κραγιόν περιελάμβανε στο παρελθόν ζωικά λίπη από βόδια και πρόβατα (μπλιαχ!). Σήμερα, τα λέπια ψαριών εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλές συστατικό των λαμπερών κραγιόν.
11. Υπάρχει λόγος που το κόκκινο κραγιόν παραμένει διαχρονική αξία. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, οι άντρες κοιτάζουν μια γυναίκα που φορά κόκκινο κραγιόν για 7,3 δευτερόλεπτα κατά μέσο όρο, ενώ ο χρόνος μειώνεται στα 6,7 όταν φορά ροζ κραγιόν και μόλις 2,2 δευτερόλεπτα αν δεν έχει βάψει καθόλου τα χείλη της.
12. Είχε μέχρι και μαγικές δυνάμεις. Την περίοδο της Αναγέννησης (γύρω στον 14ο αιώνα) δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστευαν πως το κραγιόν είχε μυστηριώδεις θεραπευτικές ιδιότητες. Λέγεται πως η βασίλισσα Ελισάβετ βρέθηκε με κραγιόν στα χείλη όταν πέθανε.
Με μαγικές δυνάμεις ή όχι. Εμείς σίγουρα θα συνεχίσουμε να λατρεύουμε το κραγιόν!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!