Η συγκατοίκηση μπορεί να αποδειχτεί η πιο διασκεδαστική ή η πιο εκνευριστική εμπειρία. Η πορεία της συγκατοίκησης δοκιμάζεται ιδιαίτερα στους κοινόχρηστους χώρους όπως η κουζίνα και το μπάνιο. Μπορεί να διασκεδάσετε πολύ μαγειρεύοντας ένα ταψί γεμιστά για εσάς και όλους σας τους φίλους, αλλά τι γίνεται όταν πρέπει να αγοραστούν καθαριστικά και όταν κάποιος πρέπει να βγάλει έξω τα σκουπίδια;
Για να μην μετατραπεί η κουζίνα σε πεδίο μάχης, ιδού μερικά χρήσιμα tips για μια αρμονική συγκατοίκηση και στην κουζίνα:
1. Επικοινώνησε, μην υποθέτεις πως όλα είναι αυτονόητα
Μπορεί να έχεις συνηθίσει να πλένεις τα πιάτα αμέσως μετά το γεύμα και ο συγκάτοικος σου να προτιμά να μαζεύεται μια στοίβα με πιάτα στο νεροχύτη προτού αγγίξει το σφουγγάρι. Οι περισσότερες παρεξηγήσεις προκαλούνται από έλλειψη συνεννόησης. Γι’αυτό συζήτησε αναλυτικά με τον συγκάτοικο ποιες είναι οι δικές σου προσδοκίες, άκουσε τις δικές του και βρείτε τη χρυσή τομή!
2. Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα μαγειρικής
Οι φοιτητικές κουζίνες δεν φημίζονται για τους μεγάλους και πρακτικούς χώρους τους. Τι γίνεται λοιπόν όταν δύο συγκάτοικοι θέλουν να μαγειρέψουν την ίδια στιγμή; Τη λύση δίνει το χρονοδιάγραμμα μαγειρικής που μπορεί να αναρτηθεί σε εμφανές σημείο στο χώρο ή να συμφωνήσετε να μαγειρεύετε εκ περιτροπής φαγητό και για τους δύο.
3. Αν δεν το αγόρασες, μην το καταναλώσεις
Με τις δύο συγκατοίκους μου είχαμε ορίσει η κάθε μια να έχει το δικό της ράφι στο ψυγείο αλλά ομολογώ πως δεν ήταν και το πιο πρακτικό σύστημα. Τελικά, κατέληξα πως το καλύτερο σύστημα για την κοινή χρήση του ψυγείου είναι ένα και απλό: Αν δεν το αγόρασες εσύ, μην το φας και αν θέλεις να το φας, ρώτησε τον συγκάτοικο και φρόντισε να αντικαταστήσεις σύντομα το προϊόν.
4. Πλύνε τα πιάτα και τα σκεύη που λέρωσες
Όπως προαναφέρθηκε για το πλύσιμο των πιάτων έχουν φτάσει πολλές φοιτητικές συγκατοικήσεις στα πρόθυρα Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι λύσεις είναι πολλές: Πλύσιμο εκ περιτροπής, πλένει τα πιάτα αυτός που δεν μαγείρεψε κ.α. Το σημαντικό είναι να υπάρχει συνεννόηση και κοινό ταμείο για τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά της κουζίνας.
5. Θέλει και η κουζίνα το καθάρισμα της
Όταν ήμουν φοιτήτρια και συγκατοικούσα, ορίζαμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα φασίνας που περιελάμβανε τους κοινόχρηστους χώρους όπως την κουζίνα, το μπάνιο και το σαλόνι. Σε κάθε περίπτωση, η κουζίνα αποτελεί εστία μικροβίων ενώ παράλληλα αποτελεί και δείγμα καλών τρόπων η διατήρησή της σε καλή κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως αν η μαμά σου δεν σε έμαθε να μαζεύεις το πιάτο σου από το τραπέζι, μην περιμένεις να το κάνει ο συγκάτοικος σου…
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!