Αυτό γράφει επάνω στον τάφο της Dian Fossey, την γυναίκα που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στους γορίλες στα βουνά της Ρουάντα, δίχως να κρατήσει τίποτα για τον εαυτό της.
To εντυπωσιακό doodle που μας περίμενε σήμερα το πρωί από την Google, ένα tribute στα 82α γενέθλια της Fossey που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1932 στο Σαν Φρανσίσκο, μας θύμησε μία από τις πιο αυθεντικές μορφές αγάπης που έδειξε κανείς όχι μόνο σ’ αυτά τα ζώα της Αφρικής, αλλά σε οτιδήποτε έμψυχο. Μία ολοκληρωτική αφοσίωση που πέρασε τα σύνορα της Αφρικής και αφύπνισε τον υπόλοιπο κόσμο για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον της τόσο σημαντικής αυτής ηπείρου. Η αποστολή της να προστατέψει αυτά τα υπέροχα πλάσματα από τους λαθροθήρες, είχε τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια κοινή γνώμη, που με την ταινία Gorillas in the Mist του 1988, ήρθε και γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο.
Στο φιλμ του Michael Apted που προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ, η Sigourney Weaver ξεδίπλωσε με εντυπωσιακή δύναμη την συγκινητική ιστορία της Fossey, της γυναίκας που τον Σεπτέμβριο του 1963 ξεκίνησε για το πρώτο της ταξίδι στην Αφρική. Θα της κόστιζε όλες τις οικονομίες που είχε κάνει μέχρι τότε, συν ένα δάνειο που πήρε από τράπεζα. Ωστόσο θα άλλαζε για πάντα τη ζωή της.
Στην αυτοβιογραφία της το 1983, το Gorillas in the Mist, όπου και βασίστηκε και η ταινία, θα γράψει πως ήταν η προσωπικότητά τους σε συνδυασμό με την ντροπαλότητα της συμπεριφοράς τους αυτό που παρέμενε η πιο σαγηνευτική εντύπωση από τη πρώτη της συνάντηση με το μεγαλύτερο είδος από τους πίθηκους. Ήξερε χωρίς αμφιβολία πως, με κάποιο τρόπο, θα επέστρεφε για να μάθει περισσότερο για τους γορίλες σ’ αυτά τα ομιχλώδη βουνά.
Και πράγματι επέστρεψε στο μέρος που την είχε αρχικά καλέσει ο αρχαιολόγος Louis Leakey -την συνάντησε σε μία διάλεξη στο Λούισβιλ το 1966- ζητώντας της να συμμετέχει σε μία μεγάλη έρευνα επάνω στους γορίλες που κινδύνευαν να εξαφανιστούν. Ο Leakey θα αποτελούσε τελικά και τον μελλοντικό της σύζυγο, με τον οποίο θα συνέθεταν ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια στην ιστορία της επιστήμης.
Η Fossey βρέθηκε δολοφονημένη το 1985 στην Αφρική και η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, αφού οι υπεύθυνοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Είχε προκαλέσει και ενοχλήσει τα συμφέροντα πολλών, κάτι που συμβαίνει με όλους όσους βγαίνουν από το “comfort zone” τους και κοιτάζουν την γενικότερη εικόνα. Η μάχη της όμως να προστατέψει αυτούς τους «ευγενικούς γίγαντες» από τους πάσης φύσεως κινδύνους είχε πιάσει τόπο. Το Dian Fossey Gorilla Fund International, συνεχίζει μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας κάθε δυσκολία (ειδικά τον εμφύλιο πόλεμο στην Ρουάντα) να προσφέρει τις υπηρεσίες του σ’ αυτά τα υπέροχα ζώα.
Αυτά που η Fossey τα έβλεπε ως εξαιρετικά αξιοπρεπή, πολύ κοινωνικά πλάσματα με ξεχωριστές προσωπικότητες και πολύ δυνατούς οικογενειακούς δεσμούς. Κοινώς σ’ αυτά έβρισκε όλα όσα θα έπρεπε να παραδειγματιζόμαστε εμείς, τα «κυρίαρχα δίποδα».