ΟΚ, ο τίτλος από μόνος του είναι οξύμωρος: Πως γίνεται η πιο πένθιμη γιορτή της Χριστιανοσύνης να έχει fun facts; Η αλήθεια είναι πως όσο πιστός κι αν είσαι στο δόγμα σου, το Πάσχα το έχουμε συνδέσει με αρνάκι, με το τσούγκρισμα των αυγών, με άφθονο κρασί, με γλέντια σε αυλές και κλαρίνα τέρμα, γενικά με μια κραιπάλη (γαστρονομική κυρίως) που ξεκινά τα ξημερώματα της Κυριακής του Πάσχα.
Μπορεί τα Χριστούγεννα να έχουν όλη την αίγλη αλλά μάλλον θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως στις ΗΠΑ μετά το Halloween (οι απόκριες των ΗΠΑ και πολλών δυτικών χωρών που πλέον γιορτάζουμε κι εδώ), το Πάσχα είναι η γιορτή με τη μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών!
Αν θέλετε να μάθετε κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για το Πάσχα, συνεχίστε την ανάγνωση:
Το πιο ψηλό σοκολατένιο αυγό είχε παρασκευαστεί στην Ιταλία το 2011. Είχε ύψος 10,39 μέτρα και ζύγιζε 7,2 κιλά.
Σε πολλές χώρες συνηθίζεται η ανταλλαγή αυγών και το αυγό συμβολίζει την αναγέννηση, τη γιορτή της νέας ζωής.
Κατά τη διάρκεια του Πάσχα οι Αμερικάνοι πραγματοποιούν τη μεγαλύτερη κατανάλωση Peeps (γλυκίσματα από ζαχαρόπαστα) και Jelly Beans. Έχει υπολογιστεί πως αν ενώνονταν τα jelly beans που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του Πάσχα (16 εκατομμύρια περίπου), θα έφταναν για να περικυκλώσουν τη Γη τρεις φορές.
Στη σοκολατοποιία Cadbury το best-seller τους γεμιστό σοκολατένιο αυγό με κρέμα παρασκευάζεται σε 1,5 εκατομμύρια κομμάτια.
Η παράδοση του κούνελου που προσφέρει γλυκίσματα και αυγά έχει ρίζες από το Μεσαίωνα και ξεκίνησε από τη Γερμανία.
Στην Αμερική μόνο 12 από τις 50 Πολιτείες αναγνωρίζουν τη Μ.Παρασκευή ως αργία.
Το αγγλικό “Easter” προέρχεται από τη μητρική θεότητα των Σαξώνων της Βόρειας Ευρώπης, Eastre. Ήταν η θεά του φωτός και της αυγής και στις παγανιστικές εορτές συμβόλιζε τον ερχομό της άνοιξης. Το ελληνικό “Πάσχα” προέρχεται από το αραμαϊκό πάσ’α και εβραϊκό πέσαχ.
Περίπου 1 στα 5 παιδιά (19%) θα παραπονεθεί πως πονάει η κοιλιά του επειδή έφαγε πολλά γλυκά την Κυριακή του Πάσχα.
Στη Μ.Βρετανία είχαν το έθιμο να ανοίγουν τις πόρτες των σπιτιών τους την Κυριακή του Πάσχα έτσι ώστε το φως το ήλιο να έδιωχνε τα κακά πνεύματα ενώ αν έβρεχε τη συγκεκριμένη μέρα η παράδοση όριζε πως θα έβρεχε για 7 συνεχόμενες Κυριακές (καλά για τη Βρετανία πρόκειται, πόσο δύσκολο ήταν να επιβεβαιωθεί η προφητεία;)
Επίσης, πιστεύεται πως αν την Κυριακή του Πάσχα σου τύχει δίκροκο αυγό είναι σημάδι καλής τύχης.
Εσείς, τι προτιμάτε αυτιά ή ουρά; Σύμφωνα με έρευνα οι περισσότεροι ξεκινούν την κατανάλωση του σοκολατένιου κούνελου από τα αυτιά (76%), ένα 5% ξεκινά από τα πόδια ενώ ένα 4% από την ουρά. Το υπόλοιπο 15% μάλλον το σπάει σε κομματάκια.
Και σε περίπτωση που δεν έχετε ακόμα πεισθεί για το γεγονός ότι το Πάσχα πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κατανάλωση γλυκών σε σχέση με τα Χριστούγεννα, τότε αρκεί να μάθετε πως για τη συγκεκριμένη γιορτή παρασκευάζονται 90 εκατομμύρια σοκολατένιοι κούνελοι, 91,4 δισεκατομμύρια σοκολατένια αυγά και 700 εκατομμύρια Peeps μόνο στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση το Πάσχα αποτελεί την πιο σημαντική γιορτή των χριστιανικών δογμάτων γιατί αναπαριστά την ανάσταση του Ιησού, τη βάση της χριστιανικής πίστης.
Οπότε ανεξαρτήτως πίστης και πεποιθήσεων μην ξεχνάτε πως η Εβδομάδα των Παθών κάνει τέρμα στο σταθμό Αισιοδοξία!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!