Όταν με ρωτούν πως καταλαβαίνω ότι πεινάω τους κοιτάζω έκπληκτη λέγοντας “Τι εννοείς; Εσένα δεν πονάει η κοιλιά σου;”
Η αλήθεια είναι πως δεν τρώμε μόνο όταν η κοιλιά μας διαμαρτύρεται έντονα. Περισσότερο μια αίσθηση κενού είναι εκείνη που μας ωθεί να ανοίγουμε συνεχώς την πόρτα του ψυγείου, τα φύλλα των ντουλαπιών ή να σταματάμε στον πρώτο φούρνο που θα συναντήσουμε μπροστά μας.
Αν θέλεις να εντοπίσεις τι είναι αυτό που σου προκαλεί πείνα όλη την ώρα και κατά συνέπεια να το αντιμετωπίσεις, ρίξε μια ματιά στις ακόλουθες αιτίες:
Η διάθεση
Η φράση που έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν τη συναισθηματική υπερφαγία “τρώω τα συναισθήματα μου”. Όταν αισθάνεσαι θλίψη, μοναξιά, θυμό, βαρεμάρα, στρες ή ακόμα και το ακριβώς αντίθετο, όπως χαρά (ναι, υπάρχουν και οι άνθρωποι που φοβούνται τη χαρά) η αδυναμία διαχείρισης τους οδηγεί σε άνοιγμα της όρεξης.
Η ανταμοιβή του γυμναστηρίου
Την έχουν πατήσει πολλοί άνθρωποι έτσι: να νιώθουν πως η γυμναστική τους άνοιξε την όρεξη ή πως πρέπει να ανταμείψουν τον εαυτό τους για την προσπάθεια που κατέβαλλε και τα κιλά ιδρώτα που έχυσε. Πρώτον, μια μπανάνα αρκεί και δεύτερον, δυστυχώς η αναλογία ανάμεσα σε διατροφή-γυμναστική για την απώλεια βάρους είναι 75%-25% κατά Μ.Ο.
Ο καιρός
Το βιώσαμε έντονα με το φετινό χειμώνα και στο ξεκίνημα της άνοιξης. Ο άστατος καιρός φέρνει ανησυχία στο στομάχι. Η αλήθεια είναι πως μόνο όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή ο οργανισμός έχει ανάγκη από πιο λιπαρές τροφές. Σε όλες τις περιπτώσεις, πεινάμε για την ατμόσφαιρα του θέματος (ε, να μην πιεις μια ζεστή σοκολάτα, χαζεύοντας τη βροχή;)
Η περίοδος
Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε περίοδο ο οργανισμός περνάει από μία έντονη ορμονική διαδικασία που επιφέρει και συγκεκριμένες διατροφικές ανάγκες (όχι, ποια άλλη χρονική περίοδο συνδυάζεις τα πατατάκια με τη σοκολάτα;). Η αλήθεια είναι όμως πως τα συμπτώματα είναι έντονα 1-2 μέρες πριν την έμμηνο ρύση και τις δύο πρώτες μέρες μετά. Για όλες τις υπόλοιπες μάλλον πρόκειται για ζήτημα αυθυποβολής.
Η συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας
Σε ένα πείραμα που είχε γίνει για τις διατροφικές συνήθειες είχε διαπιστωθεί πως τα άτομα που ήταν κλεισμένα σε ένα δωμάτιο με μπουφέ χωρίς ρολόι έτρωγαν μόνο όταν ένιωθαν πείνα. Αντίθετα τα άτομα που ήταν κλεισμένα σε ένα αντίστοιχο δωμάτιο με ρολόι έτρωγαν τις ώρες που συνήθιζαν να γευματίζουν δίχως απαραίτητα να νιώθουν πείνα. Το συμπέρασμα; Συχνά η πείνα συνδέεται με μια πεποίθηση όπως για παράδειγμα “το απόγευμα έχω ανάγκη από γλυκό”. Δοκίμασε τη ρεαλιστικότητα της πεποίθησης, αλλάζοντας τη συνήθεια.
Σε γενικές γραμμές είναι χρήσιμο να ελέγχεις την ανάγκη σου για φαγητό πριν απλώσεις το χέρι εφαρμόζοντας κάποια τρικ όπως το να πιεις ένα μεγάλο ποτήρι νερό ή να χαζέψεις μερικά βίντεο/ιστορίες στο ίντερνετ. Αν διαπιστώσεις πως το στομάχι σου δεν ζητά με την ίδια επιμονή, τροφή, τότε δεν ήταν πραγματική πείνα.
Κι ένα ακόμα κόλπο, παλιό, κλασικό, δοκιμασμένο: κατέβασε το πιρούνι μόλις χορτάσεις!
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!