Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι σχεδιασμένη για να βοηθά στην καθημερινότητα, να απαντά σε ερωτήσεις, να οργανώνει το πρόγραμμα σου ή και να σου γράφει ένα ωραίο γράμμα. Αλλά στην περίπτωση ενός ζευγαριού στην Ελλάδα, το ChatGPT πήρε – μάλλον άθελά του – τον ρόλο καταλύτη σε μια οικογενειακή κρίση.

Η ιστορία ξεκίνησε σαν αστείο. Ένα trend στα social media, δυο φλιτζάνια ελληνικού καφέ και μια ιδέα που γεννήθηκε «για πλάκα». Η σύζυγος, μαμά δύο παιδιών και 12 χρόνια παντρεμένη, αποφάσισε να φωτογραφίσει τα κατακάθια του καφέ και να τα δείξει στην A.I. για να της “πει τον καφέ”. Όχι, δεν ήταν app χαρτομαντείας. Ήταν το ChatGPT. Το ίδιο που πολλοί χρησιμοποιούν για δουλειά, για στίχους, για συνταγές.

Μόνο που η απάντηση δεν είχε καθόλου χιούμορ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο του συζύγου, το σύστημα «είδε» απιστία, μια νεαρή γυναίκα με αρχικό Ε, και σενάρια για χωρισμό και απώλεια σπιτιού. Η γυναίκα το πήρε σοβαρά. Πολύ σοβαρά. Σοβαρά τύπου: «μάζεψε τα πράγματά σου, θέλω διαζύγιο».

Ο ίδιος ο άντρας περιέγραψε στον ΑΝΤ1 πως δεν φανταζόταν ότι το παιχνίδι με τα φλιτζάνια θα κατέληγε σε νομικές διαδικασίες. «Δεν ήθελα να της χαλάσω το χατίρι», δήλωσε. «Πριν λίγους μήνες, μέσα σε κάποιο viral trend, έφτιαξε δυο ελληνικούς καφέδες και μου πρότεινε – “για πλάκα”, όπως είπε – να φωτογραφίσουμε τα φλιτζάνια και να ζητήσουμε από το ChatGPT να τα “διαβάσει”. Δεν ήθελα να της χαλάσω το χατίρι και δέχθηκα».

Το αποτέλεσμα; Ένα φλιτζάνι που «έδειχνε» μια υποτιθέμενη σχέση, και μια σύζυγος που όχι μόνο πίστεψε το σενάριο, αλλά ξεκίνησε και τις διαδικασίες διαζυγίου. «Γέλασα με όλο αυτό. Εκείνη όμως το πήρε στα σοβαρά. Με έδιωξε από το σπίτι και είπε στα παιδιά μας πως παίρνουμε διαζύγιο», ανέφερε.

Ο δικηγόρος του, Φοίβος Στρουγγάρης, κάνει λόγο για «παράλογη υπόθεση» και υποστηρίζει πως ο πελάτης του θέλει να διεκδικήσει την επιμέλεια των παιδιών. «Ο πελάτης μου δεν ήθελε να χωρίσει. Το να στηριζόμαστε σε “μαντεψιές” τεχνητής νοημοσύνης για αποφάσεις ζωής είναι επικίνδυνο. Δεν γίνεται να εμπιστεύεσαι την A.I. για να διαλύσεις μια οικογένεια».

Η ιστορία αυτή αφήνει πίσω της ερωτήματα, όχι μόνο για τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και για το πόσο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί μια απόφαση ζωής από μια εφαρμογή. Όταν ο «καφές» σερβίρεται με αλγόριθμο, ίσως χρειάζεται λίγη περισσότερη σκέψη πριν τον πιούμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published.