Τις τελευταίες ημέρες μία νέα τάση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο: Πρόκειται για εικόνες τύπου anime εμπνευσμένες από το Studio Ghibli και action figures που δημιουργούνται με τη βοήθεια εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ), όπως το “Images for ChatGPT” της OpenAI. Πριν παρασυρθείτε από την τάση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους ασφαλείας και ιδιωτικότητας που συνδέονται με την κοινοποίηση προσωπικών φωτογραφιών σε πλατφόρμες και εφαρμογές που λειτουργούν με AI. Παρακάτω, η Kaspersky παραθέτει συστάσεις για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων.

Οι τάσεις αυτές βασίζονται κυρίως σε αναρτήσεις φωτογραφιών των χρηστών — συνήθως selfies — σε πλατφόρμες Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίες τις μετατρέπουν σε πορτρέτα συγκεκριμένου στυλ. Εμπνευσμένα από την εμβληματική αισθητική των ονειρικών εικόνων του Studio Ghibli ή των έντονων χαρακτηριστικών των action figures, τα εργαλεία αυτά χρησιμοποιούν μοντέλα generative AI για να σχεδιάσουν τους χρήστες ως φανταστικούς χαρακτήρες ή ήρωες. Ο χρήστης συνήθως ανεβάζει μία απλή φωτογραφία του εαυτού του, επιλέγει το οπτικό στυλ που επιθυμεί και το AI στη συνέχεια δημιουργεί μία νέα, πλήρως εξατομικευμένη εικόνα. Τα τελικά αποτελέσματα κοινοποιούνται συχνά μαζικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με hashtags όπως #AIart, #GhibliStyle ή #AIactionfigure να γίνονται δημοφιλή σε πλατφόρμες όπως το Instagram και το TikTok. Σύμφωνα, μάλιστα, με την τελευταία έκθεση της Kaspersky, το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι, όταν παίζουν mini-games ή κάνουν ψυχαγωγικά τεστ, αναρτούν τα αποτελέσματά τους στα social media — μερικές φορές συμπεριλαμβανομένων και φωτογραφιών που σχετίζονται με την εν λόγω τάση.

Τα αποτελέσματα αυτών των εργαλείων μπορεί να είναι οπτικά εντυπωσιακά, αλλά η ευκολία χρήσης τους συχνά αποσπά την προσοχή από τις υποκείμενες απειλές για την κυβερνοασφάλεια. Όταν οι χρήστες ανεβάζουν selfies ή φωτογραφίες σε πλατφόρμες AI για τη δημιουργία εικόνων, μπορεί εν αγνοία τους να δώσουν συγκατάθεση στην πλατφόρμα να διατηρήσει και να επαναχρησιμοποιήσει τις εικόνες τους. Κάθε εικόνα που ανεβαίνει μετατρέπεται σε δεδομένο — δεδομένο που μπορεί να αποθηκευτεί, να αναλυθεί και ενδεχομένως να αξιοποιηθεί κακόβουλα, αν η πλατφόρμα δεν τηρεί ισχυρά πρωτόκολλα ασφαλείας. Οι εικόνες αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω εκπαίδευση των μοντέλων AI ή ακόμα και να συμπεριληφθούν σε δημόσια datasets, εκθέτοντας δυνητικά τα άτομα σε συστήματα αναγνώρισης προσώπου, doxxing ή τεχνολογίες deepfake. Και καθώς πολλές από αυτές τις υπηρεσίες βασίζονται σε υποδομές cloud ή APIs τρίτων, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο πού καταλήγουν οι πληροφορίες σας — ή ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές.

«Είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς από τον ενθουσιασμό του να μετατρέψει τον εαυτό του σε έναν χαρακτήρα που δημιουργεί το AI — αλλά αξίζει να σκεφτεί για λίγο πριν ανεβάσει τη φωτογραφία του σε κάποια υπηρεσία Τεχνητής Νοημοσύνης», δηλώνει η Anna Larkina, ειδικός σε θέματα ιδιωτικότητας στην Kaspersky. «Κάθε εικόνα που κοινοποιείται μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο στα χέρια κάποιου άλλου. Οι απατεώνες μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν προσωπικές φωτογραφίες για να μιμηθούν την ταυτότητά σας, να παραπλανήσουν τις επαφές σας ή να δημιουργήσουν πειστικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» (phishing). Κάτι που μοιάζει με αθώα διασκέδαση στο διαδίκτυο μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε απειλή για την ασφάλειά σας αν τα δεδομένα σας πέσουν σε λάθος χέρια».

Για να παραμείνετε ασφαλείς, η Kaspersky συνιστά:

  • Διαβάστε τους όρους απορρήτου: Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης λειτουργούν με ασαφείς ή υπερβολικά γενικούς όρους χρήσης. Οι χρήστες θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά τις πολιτικές απορρήτου και τις άδειες χρήσης, ώστε να κατανοούν πώς θα αποθηκευτούν, κοινοποιηθούν ή αξιοποιηθούν εμπορικά τα δεδομένα τους. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αν τα δεδομένα σας μπορούν να πωληθούν σε τρίτους ή να διατηρηθούν επ’ αόριστον.
  • Προσοχή σε ψεύτικες πλατφόρμες και κακόβουλο λογισμικό: Η δημοτικότητα αυτών των τάσεων συχνά οδηγεί στη δημιουργία κακόβουλων εφαρμογών-απομιμήσεων ή phishing ιστοσελίδων που υπόσχονται «υπερ-ρεαλιστική Ghibli τέχνη με AI». Αυτές οι πλατφόρμες μπορεί να αποσκοπούν στην κλοπή προσωπικών δεδομένων, τη συλλογή φωτογραφιών ή τη μόλυνση συσκευών με κακόβουλο λογισμικό. Προτιμήστε αξιόπιστες πλατφόρμες με επαληθευμένα διαπιστευτήρια ασφαλείας.
  • Προσοχή στη διαρροή ταυτότητας: Η ανάρτηση εικόνων με λεπτομέρειες στο φόντο — όπως το σπίτι, ο χώρος εργασίας ή η τοποθεσία σας — μπορεί άθελά σας να αποκαλύψει προσωπικές πληροφορίες. Όταν αυτά τα στοιχεία συνδυαστούν με δεδομένα προσώπου, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος κλοπής ταυτότητας, πλαστοπροσωπίας ή επιθέσεων κοινωνικής μηχανικής. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία της Kaspersky, έως και το 43% των ανθρώπων πιστεύουν ήδη ότι στο άμεσο μέλλον θα είναι εφικτό να δημιουργούνται ψηφιακά αντίγραφα ανθρώπων τόσο ρεαλιστικά που να μπορούν να τους υποδύονται χωρίς να το αντιλαμβάνεται κανείς.
  • Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα: Το ψηφιακό σας αποτύπωμα διατηρείται για πάντα. Οι εικόνες που δημιουργούνται με AI μπορεί να φαίνονται εφήμερες — φτιαγμένες για μια τάση, για πλάκα ή για φωτογραφία προφίλ — αλλά η καθεμία προστίθεται στο μόνιμο ψηφιακό σας αποτύπωμα. Μόλις ανέβουν και κοινοποιηθούν, αυτές οι εικόνες μπορούν να αποθηκευτούν, να κοινοποιηθούν ή να συλλεχθούν από τρίτους και έτσι παραμένουν online επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα ευρήματα της Kaspersky, το 52% των χρηστών πιστεύει ότι τα προσωπικά δεδομένα παραμένουν ορατά στο διαδίκτυο ακόμα και μετά τον θάνατο, ενώ το 61% φοβάται ότι οι ταυτότητες των νεκρών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες όσον αφορά την κλοπή ταυτότητας.
  • Χρησιμοποιήστε αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας: Για να προστατεύσετε τις συσκευές σας από κακόβουλο λογισμικό και άλλες κυβερνοαπειλές, εγκαταστήστε μια ολοκληρωμένη λύση ασφάλειας.

Leave a Reply

Your email address will not be published.