Ξυπνάς με μάτι μισάνοιχτο, μυαλό πιο θολό κι απ’ το νυχτερινό baby monitor, και πέφτεις πάνω σε τίτλους τύπου “Ξύπνα στις 5 και θα κατακτήσεις τον κόσμο”. Ωραία. Αλλά εσύ ξύπνησες ήδη τρεις φορές μέσα στη νύχτα γιατί το παιδί πεινούσε, η πάνα του γέμισε, τα δόντια του πόνεσαν και έψαχνε απεγνωσμένα για τη μαμαδίστικη αγκαλιά. Μετά, ποιος σου λέει να σηκωθείς πιο νωρίς για διαλογισμό; Ας γελάσω! ΧΑ!

Δεν έχεις έλλειψη πειθαρχίας. Έχεις παιδί!

Έχεις παιδί ή και παιδιά… αλλά ας μείνουμε και στο ένα, που σίγουρα δεν είναι ίσο με κανένα! Παράλληλα, έχεις πλυντήρια να γυρίζουν, φακές να βράζουν (σιγά μην έφτιαχνες μουσακά), ρούχα να απλωθούν, και ένα ρολόι που δείχνει “ή τώρα ή ποτέ” για να φας μια μπουκιά πρωινό στις 12. Μέσα σε όλα αυτά πού να χωρέσει το journaling και οι 5 τρόποι να είσαι πάντα σε φόρμα; Βάλε καλά στο μυαλό σου ότι δεν είσαι αποτυχημένη επειδή δε χτίζεις morning routine. Είσαι απασχολημένη με το να φροντίζεις ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους. Full time. Χωρίς διάλειμμα.

Όχι, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες 24 ώρες

Στο ρολόι προφανώς και η μέρα έχει 24 ώρες αυστηρά… αλλά σίγουρα είναι κι αυτή μια χιλιοειπωμένη ατάκα που έχεις ακούσει κι εσύ, έτσι; “Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες”. Α ναι; Τότε γιατί οι δικές σου ώρες είναι γεμάτες φωνές, γάλα, κλάματα και “μαμά κοίτα, μαμάααα….”; Γιατί η δική σου ώρα “ηρεμίας” είναι στο μπάνιο και ακόμα κι εκεί με άγχος μη χτυπήσει το παιδί, μην πέσει από το καρεκλάκι του… Μπα! Καλύτερα να το έχεις μαζί σου στο μπάνιο! Και μην ξανακούσεις την ατάκα… “αν θέλεις μπορείς!” γιατί δεν είναι όλα θέμα ισχυρής θέλησης αλλά αντοχών, στήριξης και κούρασης. Φαντάζει εύκολο να λένε ότι 5 λεπτά θα τα βρεις να κάνεις λίγο stretching στο σαλόνι σου… αλλά κανείς δε σου λέει ότι αυτά τα 5 λεπτά, που θεωρητικά αν θες θα τα βρεις, θα έχεις μόνιμα στα αυτιά σου ένα “μαμάαα”! Μάλλον υπερβάλεις! Εξάλλου το παιδί θα κοιμηθεί κάποια στιγμή… να ο χρόνος που έψαχνες για να κάνεις όλα όσα θέλεις για τον εαυτό σου! Μετά βέβαια, μπορείς ελεύθερα να πας να λιποθυμήσεις σε μια μεριά! Ακόμα και να το αντέξεις για 1 μήνα, 2 μήνες τον 3ο μήνα απλά θα πάνε όλα πίσω γιατί πια η υπερκόπωση θα σου χτυπήσει την πόρτα με πολλά επίσης “δωράκια” για την υγεία σου!

Η παραγωγικότητα είναι σχετική και πολλές φορές εντελώς άκυρη

Φυσικά και είσαι παραγωγική…. Πολύ περισσότερο από όσο αναγνωρίζεις στον εαυτό σου και φυσικά πολύ λιγότερο στα μάτια πολλών! Αλλά είσαι παραγωγική γιατί κατάφερες να μην ουρλιάξεις όταν έσπασε το ποτήρι. Γιατί τάισες, επιτέλους και με ασπράδι του αυγού, το παιδί που ήθελε μόνο κρόκο, με άπειρη υπομονή για ώρες και μέρες μέχρι να το φάει. Γιατί καθάρισες τα φαγητά από το πάτωμα, ενώ παράλληλα μιλούσες στο τηλέφωνο, ανακάτευες τις φακές και ταυτόχρονα σκούπιζες μύξες. Αν αυτό δεν είναι multitasking που ούτε το Silicon Valley δεν έχει δει, τότε τι είναι;

Δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα

Δεν είσαι λιγότερο άξια και αποδοτική αν δεν κάνεις pilates και μετά δεν βάλεις τη μάσκα για το πόδι της χήνας. Δεν είσαι λιγότερο παραγωγική επειδή δεν έγραψες με σειρά τις δουλειές σου στην “to do list” πίνοντας τον πρωινό καφέ σου. Είσαι μια γυναίκα που τα δίνει όλα για την οικογένειά της, και με βάσιμο ενδεχόμενο πολλές φορές να μην το καταλαβαίνει καν η οικογένεια της. Μη νιώθεις, λοιπόν, ενοχές που δε χωράς στα κουτάκια της “ιδανικής ρουτίνας”. Αυτά τα κουτάκια δεν ήταν ποτέ φτιαγμένα για σένα. Εσύ έχεις ήδη πετύχει πολλά, απλώς όχι με τον τρόπο που γράφουν στα lifestyle sites.

Αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι άλλες συμβουλές. Είναι κατανόηση και λίγη ησυχία. Αλλά ας μη ζητάμε και πολλά.

Leave a Reply

Your email address will not be published.