Έχεις βιώσει κι εσύ εκείνες τις στιγμές που νιώθεις πως όλα μέσα σου είναι ένα κουβάρι, κι όσο κι αν προσπαθείς να τα ξεμπλέξεις μόνη σου, πάντα μένει ένας κόμπος; Μπορεί να έχεις δοκιμάσει να μιλήσεις σε φίλες, να έχεις διαβάσει βιβλία, να έχεις κρατήσει ημερολόγιο, κι όμως κάτι να λείπει. Εκεί κάπου, ίσως να είναι η στιγμή που το group therapy, η ομαδική ψυχοθεραπεία όπως λέμε στα ελληνικά, έρχεται να προσφέρει κάτι διαφορετικό. Όχι ως “λύση” σε όλα, αλλά ως ένας χώρος να μοιραστείς, να ακούσεις, να καθρεφτιστείς και, τελικά, να νιώσεις λιγότερο μόνη.

Δεν είναι όλοι εξοικειωμένοι με την ιδέα του να “ανοίγονται” μπροστά σε αγνώστους. Όμως αυτό που στην αρχή μοιάζει δύσκολο, με τον καιρό γίνεται παρηγορητικό. Γιατί καμιά φορά, αυτό που χρειάζεσαι δεν είναι να σου δώσουν λύσεις, άσε που δεν μπορούν, αλλά να σε καταλάβουν άνθρωποι που παλεύουν με τα ίδια θέματα.

Τι ακριβώς είναι το group therapy;

Για αρχή, ομαδική ψυχοθεραπεία σημαίνει ότι συναντιέσαι με μια μικρή ομάδα ανθρώπων, υπό την καθοδήγηση ενός ειδικού, και όλοι μαζί δουλεύετε πάνω σε κοινά ζητήματα, όπως το άγχος, η μοναξιά, οι δυσκολίες στις σχέσεις κτλ. Δεν είναι “κουβεντούλα”, είναι ένα ασφαλές περιβάλλον με συγκεκριμένους κανόνες και πλαίσιο.

Πότε είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι;

  • Όταν νιώθεις μόνη: Αν έχεις την αίσθηση πως κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι περνάς, η ομάδα μπορεί να σε βοηθήσει να δεις ότι δεν είσαι η μόνη που παλεύει.
  • Όταν έχεις θέματα με τις σχέσεις σου: Είτε πρόκειται για ερωτικά, οικογενειακά ή φιλικά, η ομάδα είναι ένα “μικρο-εργαστήριο” σχέσεων.
  • Όταν είσαι σε φάση αναζήτησης ή αλλαγής: Νέες δουλειές, μετακομίσεις, αποχωρισμοί — όλα αυτά είναι κομβικά σημεία που μπορεί να σε ωφελήσει να τα δουλέψεις μαζί με άλλους.

Γιατί να το δοκιμάσεις;

  • Θα πάρεις feedback που δεν περίμενες. Μέσα από τα μάτια των άλλων, θα δεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως δεν είχες προσέξει.
  • Θα νιώσεις πως ανήκεις. Κι αυτό, πολλές φορές, είναι θεραπευτικό από μόνο του.
  • Θα μάθεις να εκφράζεσαι καλύτερα. Όχι μόνο να μιλάς, αλλά και να ακούς, κάτι που ενισχύει τη σύνδεση με τους άλλους.

Είναι όμως για όλους;

Όχι πάντα. Αν προτιμάς μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση ή αν έχεις πιο προσωπικά τραύματα, ίσως η ατομική θεραπεία να είναι πιο ταιριαστή. Κάποιοι κάνουν και τα δύο — και βρίσκουν μια ωραία ισορροπία.

Μοιράσου το βάρος, δεν χρειάζεται να το κουβαλάς μόνη

Η ιδέα του να μιλάς μπροστά σε αγνώστους μπορεί να φαίνεται τρομακτική στην αρχή. Όμως πολλές φορές, αυτοί οι “άγνωστοι” γίνονται καθρέφτης, γίνονται στήριγμα. Ακριβώς εκεί αρχίζει και η πραγματική θεραπεία.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.