Ως γονείς, θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας. Να τα δούμε να προοδεύουν, να πετυχαίνουν, να παίρνουν καλούς βαθμούς. Κάποιες φορές, όμως, ξεχνάμε πως πίσω από τους αριθμούς και τα διαγωνίσματα υπάρχει ένας μικρός άνθρωπος που χρειάζεται κάτι πολύ πιο βαθύ για να πορευτεί σωστά στη ζωή… την ενσυναίσθηση.

Η αξία του να καταλαβαίνεις τον άλλον

Ένα παιδί που μπορεί να μπει στη θέση του συμμαθητή του που δέχεται bulling, που μπορεί να δει πίσω από τον θυμό ενός φίλου ή να φερθεί με καλοσύνη όταν κάποιος νιώθει μόνος, είναι ένα παιδί που μεγαλώνει με συναισθηματική ωριμότητα. Αυτή η δεξιότητα, αν και θεμέλιος λίθος για την ζωή του, δεν διδάσκεται εύκολα από τα βιβλία, αλλά κυρίως από το παράδειγμα και τη σύνδεση με τον γονέα.

Ενσυναίσθηση

Η κοινωνική νοημοσύνη είναι το νέο “άριστα”

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά με υψηλή ενσυναίσθηση έχουν καλύτερες σχέσεις, είναι πιο ανθεκτικά στις δυσκολίες και, τελικά, πιο ευτυχισμένα. Αντίθετα, ένα παιδί που αριστεύει αλλά δεν μπορεί να συνεργαστεί, να ακούσει ή να συμπονέσει, δυσκολεύεται να δημιουργήσει υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Στην ενήλικη ζωή, αυτό μπορεί να αποδειχθεί πιο περιοριστικό από έναν “μέτριο” βαθμό.

Πώς καλλιεργείται η ενσυναίσθηση στο σπίτι;

Η απάντηση είναι απλή και κλασική… με καθημερινά παραδείγματα. Όταν εσύ, ως γονιός, ζητάς συγγνώμη, ακούς χωρίς να διακόπτεις, μιλάς με σεβασμό για τους άλλους, το παιδί μαθαίνει. Όταν του δίνεις χώρο να εκφράσει τα συναισθήματά του και δεν το διορθώνεις βιαστικά, του μαθαίνεις ότι το συναίσθημα έχει αξία.

Κλείνοντας, φυσικά και οι βαθμοί παίζουν το ρόλο τους, αλλά δεν είναι αυτοί που χτίζουν έναν σωστό άνθρωπο. Αν το παιδί σου μάθει να αγαπά, να καταλαβαίνει, να σέβεται και να στηρίζει, τότε έχεις πετύχει. Εξάλλου ένα παιδί με ενσυναίσθηση είναι ακόμα πιο χρήσιμο σε αυτή τη κοινωνία!

Διάβασε επίσης:

Όταν το παιδί σας ακούσει να τσακώνεστε: Πώς να το διαχειριστείτε σωστά

Leave a Reply

Your email address will not be published.