Τη νέα, φρέσκια και ανανεωμένη καλλιτεχνική ταυτότητα της γκαλερί SG Gallery έχει αναλάβει η σύμβουλος τέχνης και επιμελήτρια, Θεοδώρα Κουμουνδούρου.

Η απόδραση από την πραγματικότητα είναι μια έμφυτη παρόρμηση που σιγοβράζει μέσα σε όλους μας – μια κοινή ανάγκη που μας οδηγεί είτε να αναζητήσουμε νέα ερεθίσματα είτε να ξεφύγουμε από τα συναισθήματά μας.

Μία από τις πιο κοινές μορφές απόδρασης είναι το ταξίδι και κατ’ επέκταση το check in σε ξενοδοχείο. Το νέο περιβάλλον, το άρωμα του δωματίου, το άγγιγμα των φρέσκων σεντονιών, το τελετουργικό του ντυσίματος μπροστά σε έναν νέο καθρέφτη, το room service – όλες οι αισθήσεις ενεργοποιούνται από νέα ερεθίσματα. Για μερικές φευγαλέες ώρες ή ημέρες, το μυαλό και το σώμα βρίσκονται «αλλού».

 

Τα δωμάτιά των ξενοδοχείων είναι συνεχώς κατειλημμένα, και τις περισσότερες φορές είναι σχεδόν πανομοιότυπα σε κάθε όροφο του κτιρίου. Ακόμα κι έτσι, σε κάθε δωμάτιο υφίσταται μια μεταμόρφωση κάθε φορά που ένας νέος επισκέπτης κάνει check in. Πάντα γοητεύουν τα δωμάτια των ξενοδοχείων —ίσως λόγο μιας αύρας μυστηρίου που αιωρείται στο χώρο όταν κατοικούνται. Στους ύποπτα ήσυχους διαδρόμους, η περιέργεια επικρατεί.

“Τι συμβαίνει πίσω από αυτές τις πόρτες; Ποιος μένει εκεί αυτή τη φορά; Ποιες είναι οι συνήθειες τους; Κοιμούνται με ανοιχτή την τηλεόραση; Ξεπακετάρισαν τη βαλίτσα τους τη στιγμή που έφτασαν ή τα ρούχα τους παραμένουν ανέγγιχτα μέσα στη βαλίτσα; Είναι εκεί με παράνομη σχέση; Άφησαν ανέγγιχτο το μίνι μπαρ; Θα στεναχωρηθούν που θα φύγουν ή μετρούν αντίστροφα τις στιγμές μέχρι να επιστρέψουν στο σπίτι τους;

Τέτοιες σκέψεις έχουν γοητεύσει πολλούς καλλιτέχνες μέσα στα χρόνια, καθιστώντας τα δωμάτια των ξενοδοχείων επαναλαμβανόμενο αντικείμενο καλλιτεχνικής εξερεύνησης. Για παράδειγμα, στο διάσημο πίνακα του Edward Hopper με τίτλο “Hotel Room” παρατηρούμε μια μοναχική νεαρή γυναίκα να κάθεται στην άκρη ενός κρεβατιού, χαμένη στις σκέψεις της σε ένα ανώνυμο σκηνικό ξενοδοχείου. Ομοίως, η σειρά “The Hotel: Room 47” της φωτογράφου Sophie Calle καταγράφει τα δωμάτια των ξενοδοχείων και τα ίχνη που άφησαν πίσω τους οι ένοικοί τους.

Η έκθεση Escapism παρουσιάζει έργα τέχνης που ενσωματώνουν ή συμβολίζουν στοιχεία που βρίσκονται συνήθως στα δωμάτια του ξενοδοχείου. Τα έργα από ύφασμα παραπέμπουν στα σεντόνια και τη μοκέτα του δωματίου, ενώ οι μεταλλικές υφές ή οι επιφάνειες αντανάκλαση αναφέρονται στα παράθυρα και τους καθρέφτες. Ακόμη και το άρωμα – ένα συχνά ανεπαίσθητο αλλά καθοριστικό χαρακτηριστικό των boutique hotels – έχει ενσωματωθεί στην επιμέλεια της έκθεσης. Τέλος, τα έργα τέχνης κάνουν διάλογο με μια προσεκτικά επιμελημένη «σκηνοθετημένη γωνιά», που προσομοιώνει ένα δωμάτιο ξενοδοχείου επιπλωμένο με συλλεκτικά κομμάτια design.

Καθένα από αυτά τα στοιχεία παίζει ζωτικό ρόλο στην εμπειρία απόδρασης των επισκεπτών. Ακριβώς όπως ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ξυπνά και ανανεώνει τις αισθήσεις των επισκεπτών του, τα έργα τέχνης αυτής της έκθεσης θα εμπλακούν και θα ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις όσων τα εξερευνούν.

Η έκθεση στοχεύει να παντρέψει την ανάγκη για απόδραση με την έξαρση της περιέργειας που δημιουργούν τα δωμάτια του ξενοδοχείου.

Συμμετέχοντες: Lisa Bravi, Έλλη Ιωάννου, Bety Krňanská, Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, Αλέξανδρος Ντούρας, Σωτήρης Πανουσάκης, Bregje Sliepenbeek, Διονύσης Σοτοβίκης, Μάριος Σταμάτης.

Επιμέλεια: Θεοδώρα Κουμουνδούρου

Σχέδιο: Κυβέλη Ζωή

Γραφιστικά: Ίσομπελ Βασιλοπούλου

Εγκαίνια: Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, 6μμ.- 9μμ.

Διάρκεια έκθεσης: 14 Φεβρουαρίου-12 Απριλίου 2025

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Παρασκευή: 12:00-20:00, Σάββατο: 11:00-16:00 ή με κατόπιν ραντεβού.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΘΕΟΔΩΡΑ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ –  ART CURATOR

Η Θεοδώρα Κουμουνδούρου είναι σύμβουλος τέχνης και ιδρύτρια του ARTHENS. Ειδικεύεται στη σύγχρονη τέχνη και συγκεκριμένα στην αγορά σύγχρονης ελληνικής τέχνης.

Έχει αποφοιτήσει από το Goldsmiths, University of London με μεταπτυχιακό (MA Hons) στη Θεωρία Σύγχρονης Τέχνης και έχει αποκτήσει διπλώματα από το Sotheby’s στην Τέχνη και Δίκαιο, καθώς και στις Αγορές και Πωλήσεις σε Δημοπρασίες.

Η Θεοδώρα Κουμουνδούρου έχει εργαστεί σε διάφορες γκαλερί τέχνης, συμβουλευτικές εταιρείες τέχνης και μουσεία όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Edel Assanti και Ione & Mann στο Λονδίνο, καθώς και οι CAN Christina Androulidaki Gallery, Dio Horia Art Platform και το Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Επιπλέον, είναι η VIP Manager της Art Athina Art Fair.

Έζησε και σπούδασε στο Λονδίνο για περισσότερα από έξι χρόνια. Με την επιστροφή της από στην Αθήνα το 2018, εντόπισε την ανάγκη μιας υπηρεσίας που θα συνοδεύει τους επισκέπτες στις καλύτερες εκθέσεις τέχνης της πόλης, μέσω εξατομικευμένων διαδρομών. Η επίσκεψη σε εκθέσεις μπορεί να μετατραπεί σε μια βαθύτερη προσωπική εμπειρία και όχι απλώς σε μια τυπική, μαζική περιήγηση στα τρία μεγαλύτερα μουσεία της περιοχής.

Η Θεοδώρα αναγνωρίζει τη σημασία της εξατομικευμένης εμπειρίας και τη θετική διαφορά που κάνει όταν επισκέπτεται κανείς έναν νέο τόπο. Με την εις βάθος γνώση της για τον κόσμο της τέχνης, αναδεικνύει τις καλύτερες εκθέσεις και χώρους που ταιριάζουν στα ενδιαφέροντα και τον διαθέσιμο χρόνο σας στην Αθήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published.