Για 3η συνεχόμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πανόραμα «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» (Greek Film Days / Yunanistan Sinemasi Günleri) που συνδιοργανώθηκε από την «ΕΜΕΙΣ ΑμΚΕ» και τον εκδοτικό οίκο και εταιρεία παραγωγής «istos» στην Κωνσταντινούπολη από τις 3 έως και τις 8 Δεκεμβρίου, 2024. Το ξεχωριστό αυτό κινηματογραφικό πανόραμα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 1.500 θεατών που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, με ελεύθερη είσοδο, μέσα σε 6 ημέρες, 17 επιλεγμένες ταινίες Ελλήνων Δημιουργών, από την περίοδο ’79-’95, στην κινηματογραφική αίθουσα του Μουσείου του Πέρα (Pera Muzesi), στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, υποτιτλισμένες στα τουρκικά και στα αγγλικά.
Σύμφωνα με τις συνδιοργανώτριες, Ιωσηφίνα Μαρκαριάν και Άννα-Μαρία Ασλάνογλου: «Ήταν τεράστια χαρά και τιμή για όλους εμάς, που καταφέραμε για 3η συνεχόμενη χρονιά να συνδιοργανώσουμε να φέρουμε εις πέρας με επιτυχία, χάρη σε μια εξαιρετική ομάδα, όλα τα στάδια υλοποίησης αυτής της τόσο ξεχωριστής πρωτοβουλίας «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» και φέτος στην Κωνσταντινούπολη. Η θερμή ανταπόκριση του κοινού της Πόλης που συνέρρεε και φέτος να παρακολουθήσει τις προβολές των 17 επιλεγμένων ταινιών από τον Κινηματογράφο των Δημιουργών, καθώς και να συμμετάσχει στις επιμέρους δράσεις (δύο masterclasses με ξεχωριστούς ομιλητές – καλεσμένους), που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Πανοράματος, θα μας μείνει ειλικρινά αξέχαστη! Ευχαριστούμε θερμά τους συνεργάτες και τους υποστηρικτές μας, από Ελλάδα και Τουρκία, για την αρωγή και αμέριστη υποστήριξή τους, και φυσικά έναν – έναν ξεχωριστά, τους χορηγούς και υποστηρικτές μας που δίχως τη δική τους πολύτιμη συνδρομή, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία που στόχο είχε την ενδυνάμωση των σχέσεων των δυο λαών, μέσα από τον πολιτισμό και ειδικά την τέχνη του κινηματογράφου, δεν θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί. Ήταν μια υπέροχη εμπειρία για όλους!».
Όπως είχε τονιστεί εξαρχής, κύριος στόχος της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» ήταν και παραμένει, με «όπλο» την καλλιτεχνική ματιά των Ελλήνων δημιουργών και με «φαρέτρα» την τέχνη του κινηματογράφου που προσφέρει δημιουργικές αναζητήσεις και τροφή για σκέψη, να γνωρίσουν οι κάτοικοι της γείτονας χώρας, καθώς και οι επισκέπτες της μοναδικής Κωνσταντινούπολης, μέσα από τη μαγεία του Ελληνικού Κινηματογράφου και του αυθεντικού τρόπου εξιστόρησης των Ελλήνων Δημιουργών, τη συνέχεια της Ιστορίας της Ελληνικής Κοινωνίας, που ίσως ακόμα αγνοούσαν.
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, που είχε ως επίκεντρο τον κινηματογράφο και φιλοξένησε και δυο παράλληλες εκδηλώσεις (masterclasses), οι «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου» ενθάρρυναν την ανταλλαγή ιδεών, δημιουργικών συζητήσεων, και τη δημιουργία νέων συνεργασιών, αποδεικνύοντας τη στενή σχέση του ελληνικού με τον τουρκικό λαό. Είναι δεδομένο ότι η ανθρώπινη εξάσκηση στην ανταλλαγή πληροφοριών και στους κανόνες χρηστής επικοινωνίας, όταν βασίζεται στις οικουμενικές πανανθρώπινες αξίες της ισότητας, της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης, και της ισονομίας, μπορεί να μειώσει αισθητά τις προκαταλήψεις και τις διαφορές, τόσο ανάμεσα σε άτομα, όσο και σε λαούς. Εξαλείφοντας την άγνοια και αυξάνοντας τις ευκαιρίες επιμόρφωσης και παροχής ουσιαστικής παιδείας, με όχημα την «ανταλλαγή» πολιτισμικών αξιών, οι διάφορες μορφές τέχνης, που έχει δημιουργήσει και αναδείξει η ανθρώπινη φύση για να ψυχαγωγεί και να εμπνέεται δια μέσου των αιώνων, μπορούν και σήμερα και συνεισφέρουν δημιουργικά στη μείωση των όποιων αρνητικών επιπτώσεων και στην προστασία των μελών μιας κοινωνίας πιο ειρηνικής, ανοιχτής, φιλόξενης και ασφαλής. Κάτι που είναι εκτός από επίκαιρο και εξέχουσα σημαντικό για τη δημιουργία ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος, με ίσως καλύτερες προοπτικές, για τις νεότερες γενιές.
Με βάση το καθημερινό ενδιαφέρον και συνεχή ροή κοινού κατά τη διάρκεια των 6ήμερων προβολών, η πλούσια θεματολογία των κινηματογραφικών ταινιών που επιλέχθηκαν και προβλήθηκαν και φέτος τράβηξε το ενδιαφέρον τους, με αποτέλεσμα να κατακλύσουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», την κινηματογραφική αίθουσα στο Μουσείου του Πέρα για να απολαύσουν τις προβολές και να ανταλλάξουν απόψεις. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δυο επιμέρους δράσεις (masterclasses) που έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τον διακεκριμένο συγγραφέα και σεναριογράφο Πέτρο Μάρκαρη, καθώς και τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Hüseyin Karabey, και να ανταλλάξει απόψεις μαζί τους για τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ της συγγραφής ενός λογοτεχνικού έργου και ενός σεναρίου, καθώς επίσης και τι σημαίνει για έναν συγγραφέα η μεταφορά του έργου του στην μεγάλη οθόνη. Επιπλέον, ο βραβευμένος κινηματογραφιστής, Περικλής Χούρσογλου, ταξίδεψε το κοινό πίσω στο χρόνο, εξηγώντας με γλαφυρότητα πώς προέκυψε το σενάριο της πρώτης του ταινίας «Λευτέρης Δημακόπουλος», μέσα σε μια περίοδο 16 ετών, απατώντας σε ερωτήσεις για τον τρόπο, τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις δημιουργίας μιας κινηματογραφικής ταινίας, τη δεκαετία του 1990, από το σενάριο ως τη σκηνοθεσία, καθώς και τη χαρά της πρώτης προβολής. Όπως δήλωσε συγκινημένος ο κ. Περικλής Χούρσογλου: «Είχα την τιμή και τη χαρά να έρθω πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη με την ταινία “Λευτέρης Δημακόπουλος” το 1995. Ξαναήρθα φέτος, 30 χρόνια μετά, με την ίδια ταινία. Για έναν σκηνοθέτη υπάρχει πάντα το ερωτηματικό, εάν αρκετά αργότερα αφού έχει κάνει μία ταινία, η ταινία αυτή ακόμα “μιλάει” στο κοινό. Μπορώ να πω πως ένιωσα ακόμα μεγαλύτερη χαρά αυτήν τη φορά και συγκίνηση, από τη ζεστή και φιλόξενη προβολή που επεφύλαξαν στην ταινία Τούρκοι και Έλληνες θεατές. Από την καρδιά μου, θέλω να ευχαριστήσω την ταλαντούχα ομάδα της “ΕΜΕΙΣ ΑμΚΕ” και του “istos” που διοργανώνουν τις “Ημέρες Ελληνικού Κινηματογράφου”, μια υπέροχη πρωτοβουλία κι ένα εξαιρετικό βήμα διαλόγου των δύο λαών, στην υπέροχη πόλη της Κωνσταντινούπολης!»
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανόραμα «Μέρες Ελληνικού Κινηματογράφου», που συνδιοργανώθηκε για 3η χρονιά από την «ΕΜΕΙΣ ΑμΚΕ» και τον εκδοτικό οίκο και εταιρεία παραγωγής «istos» έλαβε την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδος, καθώς και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, όπως επίσης και την αιγίδα και ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ). Επιπλέον, η δράση είχε την υποστήριξη του Ελληνικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Οπτικοακουστικών Μέσων και Δημιουργίας (ΕΚΚΟΜΕΔ), καθώς και των σταθερών συνεργατών μας στην Κωνσταντινούπολη, του Μουσείου του Πέρα, των φίλων εθελοντών και φυσικά του σινεφίλ κοινού της Κωνσταντινούπολης, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.
Περισσότερες πληροφορίες από τη δράση μπορείτε να βρείτε εδώ (αγγλικά/τουρκικά) > https://yunanistansinemasigunleri.com/en/
ΛΙΣΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 03-08/12/2024:
Έξι μέρες με προβολές ταινιών από τον Κινηματογράφο του Δημιουργού, δεκαετίες ’79-’95, υποτιτλισμένες στα τουρκικά και αγγλικά, με ελεύθερη είσοδο. Προηγήθηκε παρουσίαση της κάθε ταινίας και προβληθούν οι παρακάτω επιλεγμένες κινηματογραφικές παραγωγές:
- Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα, του Νίκου Νικολαΐδη (1979 / 123’)
- Οι Απέναντι, του Γιώργου Πανουσόπουλου (1981 / 121’)
- Άγγελος, του Γιώργου Κατακουζηνού (1982 / 126’)
- Ρεβάνς, του Νίκου Βεργίτση (1983 / 105’)
- Ταξίδι στα Κύθηρα, του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1984 / 138’) – παρουσίαση από τον Π. Μάρκαρη
- Ο έρωτας του Οδυσσέα, των Βασίλη Βαφέα (1984 / 107’)
- Τα παιδιά του Κρόνου, του Γιώργου Κόρρα (1985 / 113’)
- Ακατανίκητοι εραστές, του Σταύρου Τσιώλη (1988 / 80’)
- Στη σκιά του φόβου, του Γιώργου Καρυπίδη (1988 / 92’)
- Η φανέλα με το 9, του Παντελή Βούλγαρη (1989 / 121’)
- Ήσυχες μέρες του Αυγούστου, του Παντελή Βούλγαρη (1991 / 108’)
- Άντε Γεια, του Γιώργου Τσεμπερόπουλου (1991 / 93’)
- Δονούσα, της Αγγελικής Αντωνίου (1992 / 84’)
- Απ’ το χιόνι, του Σωτήρη Γκορίτσα (1993 / 90’)
- Λευτέρης Δημακόπουλος, του Περικλή Χούρσογλου (1993 / 75’) – παρουσία του σκηνοθέτη
- Μια θέση στον ήλιο, του Κωνσταντίνου Γιάνναρη (1995 / 45’)
- Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο, της Φωτεινής Σισκοπούλου (1995 / 105’)
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply