Τα τελευταία χρόνια, ο Οκτώβριος έχει γίνει συνώνυμος του Halloween και στην Ελλάδα. Καταστήματα γεμίζουν με διακοσμητικά κολοκύθες, «τρομακτικά» στολίδια και συνταγές για γιορτινά γλυκά και φαγητά που συνοδεύουν τη φράση «trick or treat». Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν καθιερωθεί τα έθιμα του Halloween όπως σε άλλες χώρες, αλλά και εδώ το γιορτάζουμε με ταινίες τρόμου και μασκέ πάρτι, κρατώντας ζωντανό το πνεύμα της γιορτής.
Η προέλευση του Halloween
Παρά τη σύγχυση με τις ελληνικές Απόκριες, το Halloween έχει τις ρίζες του στην αρχαία κελτική γιορτή Samhaim, που συμβόλιζε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Οι Κέλτες πίστευαν πως εκείνη την ημέρα, ο κόσμος των ζωντανών και των νεκρών έρχονταν πιο κοντά. Με τον καιρό, η γιορτή απέκτησε χριστιανική χροιά, συνδέθηκε με τους Αγίους Πάντες και τελικά εξελίχθηκε σε μια διασκεδαστική ημέρα με μεταμφιέσεις και γλυκίσματα.
Ο Μύθος του Τζακ: Η Καταγωγή του Τζακ Ο’ Λάντερν
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του Halloween είναι οι κολοκύθες που χαράζονται για να δημιουργήσουν φαναράκια. Η παράδοση αυτή ξεκίνησε από την Ιρλανδία και βασίζεται στον μύθο του Τζακ, ενός πονηρού και τσιγκούνη άνδρα που ξεγέλασε τον διάβολο.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Τζακ κάλεσε τον διάβολο να πιουν μαζί ένα ποτό. Όταν ήρθε η ώρα να πληρώσουν, ο Τζακ έπεισε τον διάβολο να μεταμορφωθεί σε νόμισμα για να πληρώσουν τον λογαριασμό. Όμως, ο Τζακ, αντί να πληρώσει, έβαλε το νόμισμα στην τσέπη του δίπλα σε έναν σταυρό, εμποδίζοντας τον διάβολο να ξαναπάρει τη μορφή του. Μετά από πολλά παρακάλια, ο Τζακ τον άφησε ελεύθερο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τον ενοχλούσε για έναν χρόνο και δεν θα διεκδικούσε την ψυχή του όταν πέθαινε.
Όταν πέρασε ο χρόνος, ο διάβολος επέστρεψε, αλλά ο Τζακ κατάφερε και πάλι να τον ξεγελάσει. Τον παγίδευσε σε ένα δέντρο χαράζοντας έναν σταυρό στον κορμό και του απέσπασε την υπόσχεση ότι δεν θα τον ενοχλούσε για δέκα χρόνια. Όταν ο Τζακ πέθανε, η ψυχή του δεν έγινε δεκτή ούτε στον Παράδεισο, επειδή ήταν κακός και τσιγκούνης, ούτε στην Κόλαση, καθώς ο διάβολος είχε δώσει την υπόσχεσή του. Έτσι, ο Τζακ καταδικάστηκε να περιπλανιέται στο σκοτάδι με μόνο ένα αναμμένο κάρβουνο για φως, το οποίο τοποθέτησε μέσα σε ένα σκαλισμένο ραπάνι.
Το φανάρι του Τζακ: Από το ραπάνι στην κολοκύθα
Για να κρατούν μακριά το πνεύμα του Τζακ και τα κακά πνεύματα, οι Ιρλανδοί άρχισαν να σκαλίζουν φαναράκια από ραπάνια, πατάτες και αργότερα κολοκύθες, βάζοντας μέσα ένα κερί. Όταν το έθιμο έφτασε στην Αμερική, οι κολοκύθες έγιναν το βασικό υλικό για τα φαναράκια αυτά, γνωστά πλέον ως Jack O’ Lanterns, και αποτέλεσαν το απόλυτο σύμβολο του Halloween.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply