Έχετε σκεφτεί ποτέ εάν το να παίρνετε μαζί σας τον γούνινο φίλο σας σε όλες τις εξόδους σας είναι πραγματικά προς το συμφέρον του;
Χαίρομαι που ανακαλύπτω πως κάποια καταστήματα στην Αθήνα είναι pet friendly. Πριν από λίγο καιρό, τέτοια μέρη ήταν σπάνια. Τώρα, τα κατοικίδια είναι αποδεκτά σε καφετέριες (με μερικά επιλεγμένα μενού φιλικά προς τα κατοικίδια) και σε υπαίθρια τμήματα εστιατορίων.
Τα σκυλιά είναι πολύ καλά στο να μας ενημερώνουν πώς νιώθουν, αλλά τείνουμε να βλέπουμε τη συμπεριφορά μέσα από ένα φακό ευκολίας για τον εαυτό μας. Αυτή είναι μια δήλωση που αντηχεί ως αλήθεια όταν αναλογιζόμαστε τις αλληλεπιδράσεις με τους σκύλους μας.
Πρέπει να εστιάζουμε στο αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο για σκυλιά
Όταν φέρνουμε τα σκυλιά μας σε ανθρώπινους χώρους, η εστίασή μας δεν πρέπει να είναι αποκλειστικά στο περιβάλλον, αλλά στην ευημερία των σκύλων μας. Για παράδειγμα, σε ένα δάσος, μπορεί να συναντήσουν πολλά ερεθίσματα, μερικά από τα οποία μπορεί να προκαλέσουν στρες (συναντώντας είδη που δεν έχουν αναγνωρίσει οι αισθήσεις τους).
Εάν ο σκύλος μας είναι ευαίσθητος στο θόρυβο, ένα πολυσύχναστο μπαράκι μπορεί να μην είναι το ιδανικό σκηνικό. Αν προτιμά περιορισμένη αλληλεπίδραση με αγνώστους, η έκθεσή του σε μια θάλασσα ανθρώπων μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.
Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σκυλιά επικοινωνούν τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια των εξόδων είναι πολύ σημαντική.
Η παρατήρηση της συμπεριφοράς του σκύλου μας κατά τη διάρκεια των εξόδων, προσφέρει πολύτιμες γνώσεις. Εάν ο σκύλος μας φαίνεται χαλαρός, κουνάει την ουρά του και αποπνέει μια θετική συμπεριφορά, αυτό δείχνει μια χαλαρή και άνετη αντίδραση.
Αντίθετα, σημάδια όπως τα πεπλατυσμένα αυτιά, οι τεντωμένοι μύες, το τράβηγμα του λουριού, το γρύλισμα, το γάβγισμα ή το ακανόνιστο λαχάνιασμα, υποδηλώνουν αγωνία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι ενδεικτικές «κακής» συμπεριφοράς, όπως συνήθως παρερμηνεύεται, αλλά μάλλον εκφράσεις δυσφορίας και άγχους. Ουσιαστικά, ο σκύλος σας σηματοδοτεί ότι υπομένει καταπόνηση.
Καλό είναι να εντοπίσουμε κοινές δραστηριότητες που φέρνουν χαρά τόσο σε εμάς όσο και στον σκύλο μας και να σκεφτούμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις εξόδους σε μέρη με πολύ κόσμο. Η επίτευξη ισορροπίας εξασφαλίζει μια αρμονική συντροφικότητα που δίνει προτεραιότητα στην ευημερία του αγαπημένου μας γούνινου τετράποδου φίλου.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;