Η βελτίωση της συνεργασίας του παιδιού σας μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού αποτελεσματικής επικοινωνίας, θετικής ενίσχυσης, καθορισμού σαφών προσδοκιών και ενθάρρυνσης μιας υγιούς σχέσης γονέα-παιδιού. Ακολουθούν 10 βασικά tips που θα σας βοηθήσουν να κάνετε το παιδί σας πιο συνεργάσιμο:
Δημιουργήστε μια ισχυρή σύνδεση
Ένας ισχυρός δεσμός γονέα-παιδιού μπορεί να ενισχύσει τη συνεργασία. Περάστε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας, ασχοληθείτε με δραστηριότητες που του αρέσουν και δείξτε του στοργή και ενσυναίσθηση. Όταν νιώθουν ότι τους αγαπούν και τους συνδέονται, είναι πιο πιθανό να συνεργαστούν.
Αποδοτική επικοινωνία:
Ενεργητική ακρόαση
Ακούστε το παιδί σας με προσοχή. Κατανοήστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ανησυχίες τους. Αυτό θα τους κάνει να αισθάνονται ότι τους ακούνε και τους εκτιμούν.
Σαφής και κατάλληλη για την ηλικία επικοινωνία
Χρησιμοποιήστε γλώσσα που είναι κατάλληλη για την ηλικία και το επίπεδο ανάπτυξης του παιδιού σας. Να είστε σαφείς στις οδηγίες και τις προσδοκίες σας.
Ορίστε σαφείς προσδοκίες και συνέπεια
Καθιερώστε σαφείς κανόνες και όρια. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει τι αναμένεται από αυτό σε διάφορες καταστάσεις. Να είστε συνεπείς στην επιβολή κανόνων και συνεπειών. Η ασυνέπεια μπορεί να μπερδέψει τα παιδιά.
Θετική ενίσχυση
Επαινέστε και επιβραβεύστε το παιδί σας όταν συνεργάζεται και ακολουθεί τους κανόνες. Η θετική ανατροφοδότηση τους ενθαρρύνει να επαναλάβουν την επιθυμητή συμπεριφορά. Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ανταμοιβών και κινήτρων για να παρακινήσετε τη συνεργασία, ειδικά για εργασίες που μπορεί να μην τους αρέσουν.
Δώστε επιλογές και αυτονομία
Επιτρέψτε στο παιδί σας να πάρει κάποιες αποφάσεις εντός των ορίων που είναι κατάλληλα για την ηλικία του. Αυτό τους δίνει μια αίσθηση ελέγχου και μειώνει την αντίσταση. Προσφέρετε επιλογές όταν είναι δυνατόν για να τους κάνετε να αισθάνονται ότι συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων.
Αποφύγετε τους αγώνες εξουσίας
Επιλέξτε τις μάχες σας. Δεν απαιτεί κάθε κατάσταση αντιπαράθεση. Μερικές φορές, είναι καλύτερο να αφήσετε μικρά ζητήματα να περάσουν για να διατηρήσετε μια θετική ατμόσφαιρα. Εάν προκύψει μια μάχη εξουσίας, προσπαθήστε να την εκτονώσετε ήρεμα. Αποφύγετε να φωνάζετε ή να μαλώνετε.
Πρότυπο Συνεταιριστικής Συμπεριφοράς
Τα παιδιά συχνά μιμούνται τη συμπεριφορά των γονιών τους. Γίνετε πρότυπο συνεργασίας, καλοσύνης και επίλυσης προβλημάτων. Δείξτε πώς να χειρίζεστε τις συγκρούσεις και τις διαφωνίες με σεβασμό.
Χρησιμοποιήστε τα χρονικά όρια και τις συνέπειες με σύνεση
Τα χρονικά όρια μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δώσετε τόσο σε εσάς όσο και στο παιδί σας την ευκαιρία να χαλαρώσετε κατά τη διάρκεια μιας έντονης διαφωνίας. Χρησιμοποιήστε συνέπειες που είναι λογικές και σχετίζονται με την κακή συμπεριφορά. Επικεντρωθείτε στη διδασκαλία των μαθημάτων παρά στα τιμωρητικά μέτρα.
Διδάξτε τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να σκεφτεί λύσεις σε προβλήματα και συγκρούσεις. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Συζητήστε τις συνέπειες των πράξεών τους και ενθαρρύνετέ τους να αναλογιστούν τον αντίκτυπο στους άλλους.
Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν χρειαστεί
Εάν η έλλειψη συνεργασίας του παιδιού σας προκαλεί σημαντική αγωνία ή προβλήματα, σκεφτείτε να αναζητήσετε την καθοδήγηση ενός παιδοψυχολόγου ή συμβούλου. Μπορούν να παρέχουν εξειδικευμένες στρατηγικές και υποστήριξη.
Να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και αυτό που λειτουργεί για ένα μπορεί να μην λειτουργεί για κάποιο άλλο. Να είστε υπομονετικοί και να προσαρμόσετε την προσέγγισή σας όπως χρειάζεται. Η οικοδόμηση μιας σχέσης συνεργασίας με το παιδί σας απαιτεί χρόνο και συνεπή προσπάθεια.
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;