Το στερεότυπο των ξανθών και των όμορφων ανθρώπων ότι είναι «χαζοί» επικρατεί στη λαϊκή κουλτούρα εδώ και δεκαετίες. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν αβλαβής διασκέδαση, είναι ένα επιβλαβές στερεότυπο που μπορεί να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων και να διαιωνίσει αρνητικές προκαταλήψεις. Πώς όμως ξεκίνησε αυτό το στερεότυπο;
Μια θεωρία είναι ότι ξεκίνησε στο Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1930 και του 1940. Πολλές από τις ηθοποιούς εκείνης της εποχής ήταν ξανθιές και συχνά απεικονίζονταν ως αυθόρμητοι χαρακτήρες και κάπως χαζούλες και ανάλαφρες. Αυτή η αναπαράσταση ξανθών γυναικών εδραιώθηκε στο μυαλό του κοινού, οδηγώντας στην υπόθεση ότι όλες οι ξανθές γυναίκες δεν ήταν έξυπνες. Επιπλέον, τα πρότυπα ομορφιάς της εποχής συχνά επικεντρώνονταν στα ανοιχτόχρωμα μαλλιά και τα μπλε μάτια, τα οποία διαιώνιζαν περαιτέρω το στερεότυπο.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι το στερεότυπο πηγάζει από μια μακροχρόνια σχέση μεταξύ της φυσικής ομορφιάς και της ρηχότητας. Οι άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι κάποιος που είναι σωματικά ελκυστικός δεν χρειάστηκε να εργαστεί τόσο σκληρά για να τα βγάλει πέρα στη ζωή και επομένως μπορεί να μην έχει ευφυΐα ή βάθος.
Ανεξάρτητα από το πώς δημιουργήθηκε το στερεότυπο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι αβάσιμο και επιβλαβές. Η ευφυΐα και η ομορφιά ούτε πάνε χέρι-χέρι ούτε και αντίθετα και η εμφάνιση κάποιου δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται ως μέτρο της αξίας ή της ευφυΐας του.
Είναι σημαντικό να αμφισβητήσουμε και να καταρρίψουμε αυτά τα επιβλαβή στερεότυπα, και ένας τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους σχετικά με την προέλευση και τις επικίνδυνες επιπτώσεις τους. Επιπλέον, μπορούμε να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και να αναγνωρίσουμε ότι η εξυπνάδα, η ομορφιά και η αξία έχουν πολλές διαφορετικές μορφές.
Κάποια βήματα με την πάροδο των ετών έχουν γίνει προς την κατάρριψη αυτού του στερεοτύπου. Παρόλα αυτά όμως, ακόμα μπορούμε να διακρίνουμε την διαφορετική αντιμετώπιση που έχουν οι «όμορφοι» σε σχέση με τους «άσχημους» από τα πρώτα τους ακόμα χρόνια που βγαίνουν στην κοινωνία, δηλαδή το σχολείο. Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα για bulling που αφορά «άσχημα» παιδιά, με τα «όμορφα» να γίνονται μικροί influencers και οι περισσότεροι να τα ακολουθούν.
Χρειάζονται ακόμα πολλά βήματα για να σπάσουν γενικότερα τα στερεότυπα. Ο τρόπος είναι η ενημέρωση, η παιδεία και η αγάπη που θα πάρουμε από τα σπίτια μας και μόνο αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε φωτεινό τρόπο σκέψης.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;