Τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερα τοπικά καταστήματα, μεγάλα ή μικρά, έχουν αρχίσει να προμηθεύονται μαύρο ρύζι. Πρόκειται για μία ποικιλία ρυζιού η οποία είναι ολικής αλέσεως και έχει σκούρο καφέ χρώμα, σχεδόν μαύρο. Tο χρώμα του οφείλεται σε ένα αντιοδειωτικό που περιέχει, την ανθοκυανίνη. Είναι το ίδιο συστατικό που εμπεριέχεται και στα φρούτα του δάσους καθώς και στην μελιτζάνα. Όταν μαγειρεύεται, αποκτά ένα σκούρο μωβ χρώμα, με κάποιους κόκκους να είναι πιο ανοιχτόχρωμοι από άλλους.
Φανταστήκαμε ότι η διαδικασία μαγειρέματος του μαύρου ρυζιού θα είναι η κλασική: 1 μέρος ρύζι 2 μέρη νερό, ωστόσο δεν είναι έτσι. Γι’ αυτό, σήμερα θα εξετάσουμε ποιος είναι στην πραγματικότητα ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψουμε το μαύρο ρύζι. Κάποιες συσκευασίες έχουν οδηγίες, κάποιες όμως όχι, έτσι έπρεπε να κάνουμε την δική μας έρευνα και πειραματισμούς για το πως να το ετοιμάσουμε.
Bonus: Το ξέρατε ότι με το μαύρο ρύζι μπορείτε να φτιάξετε μέχρι και ρυζόγαλο; Και μάλιστα δίνει και πολύ ωραία «σταρένια» γεύση.
Τα οφέλη του μαύρου ρυζιού είναι ποικίλα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε πρωτεΐνη, έχει φυτικές ίνες και είναι και μία καλή πηγή σιδήρου. Δεν είναι το ίδιο με το άγριο ρύζι, ούτε με το καστανό, καθώς καλλιεργούνται με διαφορετικούς τρόπους.
Επίσης, το μαύρο ρύζι είναι και gluten-free.
Πως μαγειρεύεται το μαύρο ρύζι;
Θα προτείναμε να μην μουλιάσετε το μαύρο ρύζι πριν το μαγειρέψετε, καθώς γίνεται μετά υπερβολικά κολλώδες και «σπάει».
Επίσης, προσοχή στο χρώμα, καθώς λερώνει.
- 2 1/4 φλ. νερό (ή ζωμό)
- 1 φλ. μαύρο ρύζι, ξεβγαλμένο με νερό
- 1/8 κτσ αλάτι
Για να μαγειρέψουμε το ρύζι θα χρησιμοποιήσουμε την κλασική και αγαπημένη μέθοδο της απορρόφησης. Θα βάλουμε, δηλαδή, νερό στο κατσαρολάκι ώστε να το απορροφήσει το ρυζάκι. Μαγειρεύουμε το ρύζι για 30-35 λεπτά σε υψηλή θερμοκρασία και ρίχνουμε και αλάτι.
Δεν ανοίγουμε το καπάκι για να τσεκάρουμε το ρύζι, γιατί η κίνηση αυτή θα διώξει τους ατμούς, τους οποίους θέλουμε.
Στα 30-35 λεπτά, χαμηλώνουμε εντελώς την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε για άλλα 5-10 λεπτά πάνω στο μάτι.
Εάν δείτε ότι το νερό έχει εξατμιστεί αλλά το ρύζι δεν έχει μαγειρευτεί, προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό και μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Οι χρόνοι και οι ποσότητες ενδέχεται να διαφέρουν αναλόγως τα σκεύη και τις συσκευές σας.
2η μέθοδος
Μπορείτε να μαγειρέψετε το μαύρο ρύζι και με άλλον τρόπο, όπως θα κάνατε με τα μακαρόνια. Το αποτέλεσμα θα είναι να προκύψει ένα ρύζι καθόλου κολλώδες, εάν είναι στα γούστα σας.
Ρίχνετε το ρύζι στο κατσαρολάκι και καλύπτετε με νερό. Όταν μαγειρευτεί το ρύζι, τότε πετάμε το νερό όπως κάνουμε με τα μακαρόνια. Είναι μία καλή μέθοδος εάν δεν το «έχετε» με τις δοσολογίες. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάζετε όσο το μαγειρεύετε για να πετύχετε την τέλεια σύστασή του.