Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνέχεια τον όρο (μη) ‘φαγεσωρογόνος’, ειδικά με την έξαρση τη ακμής εξαιτίας της πολύωρης τριβής του δέρματος με τη μάσκα. Ο όρος αυτός υπάρχει εδώ και χρόνια, ωστόσο με το νέο φαινόμενο της ‘maskne’ τον βλέπουμε πλέον συχνότερα.

Τι είναι η η φαγεσωρογόνος σύνθεση;

Με απλά λογάκια, η ένδειξη μη φαγεσωρογόνο (non- comedogenic) σημαίνει ότι η σύνθεση μίας ενός προϊόντος, σε ένα προϊόν το οποίο δεν δημιουργεί ατέλειες, τα γνωστά μας λευκά, κόκκινα σπυράκια και τα μαύρα στίγματα ή φαγέσωρες, όπως είναι η επιστημονική τους ονομασία. Έτσι, είναι καλό πλέον να αναζητούμε προϊόντα μη φαγεσωρογόνων συνθέσεων στην καθημερινή μας ρουτίνα περιποίησης.

Το βρίσκουμε να αναγράφεται στη μπροστινή, συνήθως, πλευρά της συσκευασίας τόσο σε προϊόντα φροντίδας όσο και μακιγιάζ. Το συνιστούν οι ειδικοί στις επιδερμίδες με έντονη λιπαρότητα και τάση για ακμή.

φαγεσωρογόνος

Τι είναι οι φαγέσωρες;

Πρόκειται για τις μικρές κεράτινες «κύστεις» λευκού ή μαύρου χρώματος, μεγέθους 0,1mm έως 3mm που φράζουν τον τριχοσμηγματογόνο πόρο και σηματοδοτούν την εμφάνιση μιας ήπιας, μη φλεγμονώδους εκδοχής ακμής, της επονομαζόμενης φαγεσωρικής ακμής. Χωρίζονται σε κλειστούς φαγέσωρες που είναι τα λευκά στίγματα και σε ανοιχτούς, γνωστοί ως μαύρα στίγματα λόγω της οξείδωσης του σμήγματος.

Πως δημιουργούνται;

Όλα ξεκινούν από τους πόρους, τα μικρά «ανοίγματα» του δέρματος όπου βρίσκεται ο θύλακας της τρίχας και από τα οποία εξέρχονται στην επιφάνεια η τρίχα, το σμήγμα, ο ιδρώτας και όλες οι τοξίνες του σώματος. Όταν λοιπόν οι σμηγματογόνοι αδένες υπερλειτουργούν η έκκριση σμήγματος οδηγεί αρκετά συχνά σε ανάπτυξη βακτηριδίων τα οποία εγκλωβίζονται στους πόρους. Σε αυτό προσθέστε και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στην επιφάνεια και μαζί με την τρίχα έχουμε το ιδανικό «κοκτέιλ» που μπλοκάρει τους πόρους για να εμφανιστούν, με τη σειρά τους, οι φαγέσωρες.

Τι σημαίνει μη φαγεσωρογόνο προϊόν;

Όταν στη συσκευασία αναγράφεται η λέξη non-comedogenic σημαίνει πως η φόρμουλα του προϊόντος περιέχει ειδικά επιλεγμένα συστατικά τα οποία δεν φράζουν τους πόρους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για λεπτόρρευστες, oil-free συνθέσεις. Βέβαια κάθε oil-free φόρμουλα δεν είναι απαραίτητα και μη φαγεσωρογόνος. Επίσης, η ένδειξη non comedogenic δεν προϋποθέτει ότι το συγκεκριμένο προϊόν αντιμετωπίζει την ακμή. Σίγουρα όμως αποτρέπει τις πιθανότητες εκδήλωσης της ενοχλητικής αυτής δερματικής νόσου.

Γιατί είναι χρήσιμα εν μέσω Covid-19;

Όσην ώρα φοράμε τη μάσκα και αναπνέουμε ή μιλάμε δημιουργείται ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον στην περιοχή που συχνά πυροδοτεί την παραγωγή σμήγματος που, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Οι πόροι φράζουν, η επιδερμίδα ασφυκτιά και αντιδρά. Τα μαύρα στίγματα και τα σπυράκια που εμφανίζονται, αποτυπώνουν αυτήν ακριβώς τη δυσανεξία. Οι μη φαγεσωρογόνες συνθέσεις λοιπόν προσφέρουν στην επιδερμίδα την απαραίτητη, καθημερινή φροντίδα, ενίσχυση και προστασία χωρίς να τη βαραίνουν..

Ποια συστατικά αναζητούμε;

  • Ήπιους απολεπιστικούς παράγοντες

Το σαλικυλικό οξύ και το υπεροξείδιο του βενζολίου (benzoyl peroxide) είναι δύο εξαιρετικά συστατικά με φαγεσωρολυτική, κερατολυτική και αντιφλεγμονώδη δράση για την καθημερινή εξυγίανση των πόρων και με πολλαπλά οφέλη για κάθε τύπο δέρματος. Ο ενεργός άνθρακας, επίσης, ένα 100% φυσικό προϊόν χάρη στις ενισχυμένες προσροφητικές -λειτουργεί σαν μαγνήτης- και αποτοξινωτικές του ιδιότητες έλκει το παραπανίσιο σμήγμα και διατηρεί καθαρούς τους πόρους του δέρματος.

  • Μη φαγεσωρογόνα έλαια

 Είναι μύθος ότι όλα τα έλαια φράζουν τους πόρους. Το tea tree oil και τα έλαια jojoba, σταφυλιού και γερανιού όταν συμπεριλαμβάνονται σε καλλυντικές φόρμουλες ενισχύουν την σμηγματορρυθμιστική, αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή δράση του προϊόντος και βοηθούν τη λιπαρή επιδερμίδα να ανακτήσει την ισορροπία της.

  • Υγραντικούς παράγοντες για την καθημερινή ενυδάτωση

Με έμπνευση την ενυδάτωση της λιπαρής επιδερμίδας αυτήν την περίοδο επιλέγουμε, κατά προτίμηση, λεπτόρρευστες φόρμουλες με υγραντικά συστατικά, όπως είναι το υαλουρονικό οξύ, που έλκουν νερό από το περιβάλλον και δεν φράζουν τους πόρους.

*με πληροφορίες από το skingurus.gr

Διαβάστε ακόμη: Ρετινόλη: Όσα θες να ξέρεις για το Νο.1 συστατικό αντιγήρανσης