Η καθημερινή μελέτη των παιδιών μπορεί να αποβεί πρόκληση για τους περισσότερους γονείς. Η έλλειψη συνεργασίας, η αδυναμία συγκέντρωσης και η κούραση από το σχολείο, συχνά επιδρούν ανασταλτικά στη διάθεση του παιδιού να διαβάσει. Ο ρόλος της μητέρας ή του πατέρα σε αυτή την περίπτωση είναι καταλυτικός. Προκειμένου το παιδί να μπει στη διαδικασία να αγαπήσει τη μάθηση, πρέπει να βρεθεί σε ένα κατάλληλο περιβάλλον. Επιπροσθέτως, οι γονείς είναι αυτοί που θα το βοηθήσουν να γίνει πιο αποδοτικό και να πετύχει τους στόχους του. Υπάρχουν τρόποι να βοηθήσετε το παιδί σας να μελετά με σύστημα και πιο αποτελεσματικά. Δείτε απλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη συνέχεια:
-Αφήστε το παιδί να διαβάσει με μουσική
Μπορεί η μουσική να θεωρείται αντιπερισπασμός, όμως αυτό δεν ισχύει πάντα. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλά παιδιά μπορούν να μελετήσουν με ανοιχτό το ραδιόφωνο χωρίς αρνητική επίδραση. Αυτό συμβαίνει γιατί η μουσική κάνει τη διαδικασία του διαβάσματος πιο ευχάριστη. Το θέμα είναι τι είδος μουσικής μπορεί να ακούσει και σε τι ένταση.
-Φτιάξτε ένα χώρο για διάβασμα
Δεν έχει σημασία που θα είναι ο χώρος. Πρέπει απλώς το παιδί να αποκτήσει μια ρουτίνα. Φυσικά η τηλεόραση επιβάλλεται να παραμένει κλειστή και όλα τα σύνεργα για το διάβασμα να είναι ευκόλως προσβάσιμα.
-Θέστε συγκεκριμένη ώρα διαβάσματος
Το πρόγραμμα θα βοηθήσει το παιδί να κάνει τις εργασίες του στη ώρα τους. Θα μπορούσατε να κανονίσετε κάποια από κοινού διαλείμματα ως ανταμοιβή που ολοκλήρωσε κάποια από τις υποχρεώσεις του.
-Συγκεκριμένοι κανόνες στη χρήση κινητού
Σίγουρα ένα παιδί δε μπορεί να διαβάσει έχοντας το μυαλό του στο κινητό. Θα μπορούσε όμως να το χρησιμοποιήσει για συγκεκριμένους λόγους (π.χ αν η εργασία του απαιτεί έρευνα στο διαδίκτυο ή χρειάζεται να κάνει μια πράξη στα μαθηματικά).
-Μη βοηθάτε χωρίς λόγο
Δεν είναι κακό να βοηθάς το παιδί σου. Πρέπει όμως να το κάνεις όταν δε μπορεί να λύσει ένα πρόβλημα από μόνο του. Ζήτησε από το παιδί να σου διαβάσει την άσκηση που δεν κατάλαβε. Χωρίς να φωνάζεις, προσπάθησε να του εξηγήσεις με δικά σου λόγια.
-Προτείνετε ένα διάλειμμα
Αν διαπιστώσεις ότι το παιδί σου έχει κολλήσει 2 ώρες σε μια παράγραφο, πρότεινε να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα. Αυτά τα 10 λεπτά κάντε μαζί κάτι ευχάριστο. Μετά επιστρέψτε στο πρόβλημα με καθαρό μυαλό.
-Αφήστε το παιδί να διαλέξει τη σειρά
Καθημερινά υπάρχουν πολλαπλές σχολικές υποχρεώσεις. Άσε το παιδί να διαλέξει από που θέλει να ξεκινήσει. Θα αισθανθεί ότι έχει τον έλεγχο και ότι εργάζεται με το δικό του τρόπο.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.