του Αλέξανδρου Δ. Τζεφεράκου
O Covid-19 είναι μια νέα ασθένεια και εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πώς εξαπλώνεται και τη σοβαρότητα των επιπλοκών που προκαλεί. Δεν γνωρίζουμε επί του παρόντος εάν οι έγκυες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από τον Covid-19, ούτε εάν είναι πιθανότερο να ασθενήσουν σοβαρά. Οι έγκυες βιώνουν αλλαγές στο σώμα τους που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων μολύνσεων. Γνωρίζουμε ότι από ιούς της ίδιας οικογένειας με τον Covid-19 και άλλες ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών, καθώς και επιπλοκών όπως παλίνδρομη κύηση ή αποβολή. Είναι πάντα λοιπόν σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να προστατεύονται από ασθένειες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που αφορούν τη λοίμωξη από τον κορονοϊό Covid-19. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρει:
«Ως προληπτικό μέτρο -και σε συνάρτηση με την άποψη άλλων επιστημονικών εταιρειών στην αναπαραγωγική ιατρική- συμβουλεύουμε όλους τους ασθενείς με υπογονιμότητα που εξετάζουν ή σχεδιάζουν θεραπεία, ακόμη και αν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της λοίμωξης από τον Covid-19, να αποφύγουν να μείνουν έγκυες αυτό τον καιρό. Για τις γυναίκες που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, προτείνουμε να εξεταστεί η αναβολή της εγκυμοσύνης με εξωσωματική γονιμοποίηση, προχωρώντας σε κρυοσυντήρηση ωαρίων ή εμβρύων που θα προκύψουν και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά».
Ακολούθως, η Ελληνική Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής υιοθετώντας τις παραπάνω προτάσεις σχετικά με τα προληπτικά μέτρα που αφορούν τη λοίμωξη από τον κορονοϊό Covid-19 ανακοίνωσε:
«Συστήνουμε στις γυναίκες που επιθυμούν εγκυμοσύνη με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να αποφύγουν την εγκυμοσύνη σε αυτό το χρονικό διάστημα, ακόμη και εάν δεν πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της λοίμωξης από τον Covid-19. Για τις γυναίκες που έχουν ήδη υποβληθεί σε πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, προτείνουμε την αναβολή της εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων και μεταγενέστερη εμβρυομεταφορά.»
Με βάση τα παραπάνω οδηγούμαστε στο αβίαστο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να συστήσουμε την πλήρη αποφυγή της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με τη μέθοδο της σπερματέγχυσης ή της προγραμματισμένης επαφής επί της ωορρηξίας. Κατ’ επέκταση, συστήνεται και η αποφυγή της ελεύθερης επαφής για φυσική σύλληψη. Άλλωστε, οι κίνδυνοι που αφορούν την εγκυμοσύνη από τον Covid-19 είναι κοινοί σε κάθε τρόπο σύλληψης (υποβοηθούμενο ή φυσικό). Επιπροσθέτως, η ESHRE συνιστά σε εγκύους ή σε όσους (άνδρες και γυναίκες) σχεδιάζουν ή υποβάλλονται σε θεραπεία γονιμότητας να αποφεύγουν τα ταξίδια σε γνωστές περιοχές -χώρες μόλυνσης (χώρες υψηλού κινδύνου βάσει των επίσημων ανακοινωσεων του ΕΟΔΥ) και επαφή με δυνητικά μολυσμένα άτομα.
Διανύουμε την περίοδο της Σαρακοστής και οι σεξουαλικές επαφές βρίσκονται σε… «αναστολή» για ένα μέρος του πληθυσμού που ακολουθεί πιστά τους κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, όμως, φαίνεται ότι αυτή τη Σαρακοστή όλα τα ζευγάρια (παραδοσιακά ή μη) που έρχονται σε ελεύθερη επαφή, έχουν σοβαρούς λόγους να προσέχουν ιδιαιτέρως και να λαμβάνουν τις μεγαλύτερες δυνατές προφυλάξεις, έτσι ώστε να αποφύγουν την πιθανότητα σύλληψης κατά τη σεξουαλική τους συνεύρεση.
«Μένουμε Σπίτι» αλλά και…«Προσέχουμε»!
********
Αλέξανδρος Δ. Τζεφεράκος
Xειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση και Ενδοσκοπήσεις
Διευθυντής Εξωσωματικής Γονιμοποίησης ¨ΡΕΑ¨
www.tzeferakos.gr