Όταν ενηλικιώνεσαι, και πιο συγκεκριμένα όταν εγκαταλείπεις οριστικά την πατρική οικία, πιστεύεις ό,τι ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ θα κάνεις ό,τι γουστάρεις! Θα κοιμάσαι με τα ρούχα, δεν θα στρώνεις το κρεβάτι, θα τρως σοκολάτα και μετά κοκκινιστό και ξανά σοκολάτα (και όχι δεν θα σε πονέσει η κοιλιά σου), θα κοιμάσαι με τη τηλεόραση ανοιχτή, και γενικά, δεν θα χρειάζεται κάθε σου πράξη να συνοδεύεται από μία νουθεσία της μαμάς.
Και όσο περνά ο καιρός ανακαλύπτεις πως στρώνεις το κρεβάτι δίχως να στο ζητήσει κανείς και πως δεν τσιμπάς ψωμί πριν το φαγητό γιατί όντως σου κόβει την όρεξη.
Ναι, σε κάποια πράγματα η μαμά είχε δίκιο. Για κάποια άλλα όμως, απλώς δεν ήξερε τι έλεγε…
Συγγνώμη μαμά, αλλά ήρθε η στιγμή να απορρίψουμε οριστικά μερικές κλασικές “μαμαδίστικες” συμβουλές:
“Αν καταπιείς την τσίχλα θα κολλήσουν τα εσωτερικά όργανα μεταξύ τους ή θα περάσουν 7 χρόνια μέχρι να την αποβάλλει ο οργανισμός σου”
Λοιπόν, έχω καταπιεί άπειρες τσίχλες και δεν συνέβη κάποιο από τα παραπάνω ενδεχόμενα. Μπορεί ο οργανισμός να δυσκολεύεται περισσότερο να διασπάσει τη λαστιχένια ουσία αλλά στο τέλος ακολουθεί τη διαδικασία της πέψης κανονικότατα.
Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο γαστρικής παλινδρόμησης στην παιδική ηλικία, αλλά προκύπτει όταν το παιδάκι μασήσει όλο το πακέτο με τις τσίχλες ταυτόχρονα ή ένα πολύ μεγάλο, μεμονωμένο, κομμάτι. Συνεπώς, είναι πιο σημαντικό η μαμά που θα ανησυχήσει υπερβολικά για την κατάποση της τσίχλας, να δώσει περισσότερη βαρύτητα στην ποσότητα τσιχλών που θα καταναλωθεί.
“Μην πέσεις για ύπνο με βρεγμένο κεφάλι γιατί στην καλύτερη θα κρυώσεις, στη χειρότερη θα ξυπνήσεις με πνευμονία” (για κάποιο λόγο υπερισχύει πάντα το χειρότερο σενάριο)
Βασικά, με αυτή την προτροπή η μαμά μας χάλασε έτη υπέροχων επιμελώς ατημέλητων χτενισμάτων, μιας και ένα από τα πιο απλά και πετυχημένα κόλπα για υπέροχα κυματιστά μαλλιά είναι να κοιμηθούμε με νωπά μαλλιά που θα έχουμε στερεώσει σε ένα χαλαρό κότσο που θα λύσουμε όταν ξυπνήσουμε το πρωί.
Η μαμά έχει μερικό δίκιο για ένα λόγο και μόνο καθώς σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Κέντρου Κοινού Κρυολογήματος που εδρεύει στο Πανεπιστημίο του Cardiff, αν η θερμοκρασία του σώματος μειωθεί σε κατάσταση κρύου καιρού, τα αιμοφόρα αγγεία της μύτης συστέλλονται. Έτσι, αν έχουμε ήδη αρπάξει τον ιό της κοινής γρίπης του δίνουμε την ευκαιρία να εκδηλωθεί.
Συμπέρασμα: Μην κοιμηθείς με βρεγμένα μαλλιά όταν νιώθεις πως “κάτι” σε περιτριγυρίζει και στέγνωσε λίγο τα μαλλιά σου έτσι ώστε από βρεγμένα να γίνουν νωπά.
“Το να κάνεις “κρακ κρακ” στις κλειδώσεις θα σου προκαλέσει πρόωρη αρθρίτιδα”
Δεν υπάρχει επιστημονική βάση σε αυτή τη δήλωση οπότε μάλλον η μαμά δεν άντεχε το χαρακτηριστικό ήχο που συνοδεύει την εν λόγω κίνηση (και έχει δίκιο εδώ που τα λέμε, είναι τρομερά ανατριχιαστικό).
Αυτό που δεν σου είπε η μαμά -και θα έπρεπε- είναι πως αν νιώθεις ότι έχουν μαζευτεί άλατα στις κλειδώσεις σου και γενικά πως το σώμα σου είναι άκαμπτο και “μαζεμένο”, ήρθε η στιγμή να ξεκινήσεις το stretching.
Αν σκεφτείτε και άλλες παράλογες, με καμία επιστημονική βάση, συμβουλές της μαμάς, νιώστε ελεύθεροι να μας τις κοινοποιήσετε, αφήνοντας το σχόλιο σας!
Και φυσικά, αγαπάμε μανούλα ακόμα κι όταν μας τρελαίνει, γιατί ας μην ξεχνάμε και το κλασικότερο των κλισέ “Δεν έχεις γίνει μάνα ακόμα για να καταλάβεις…”