Το πρόσωπο της Επιστήμης είναι γένους θηλυκού! Αυτός ήταν και ο λόγος που χθες η L’Oreal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO εγκαινίασαν την Επετειακή Έκθεση ‘Το Θηλυκό Πρόσωπο της Επιστήμης’ στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), παρουσία σπουδαίων προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, καθώς και του επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου. Η Έκθεση γιορτάζει τα 20 χρόνια του Διεθνούς Προγράμματος L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη και παρουσιάζει τη συνολική συνεισφορά του θεσμού παγκοσμίως, κάνοντας παράλληλα μια αναδρομή στο ελληνικό Πρόγραμμα, μέσα από μια σειρά δυναμικών φωτογραφικών πορτραίτων Ελληνίδων βραβευμένων επιστημόνων του θεσμού από τον Τάσσο Βρεττό.
Σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και υπερηφάνειας για τη συνεισφορά του Προγράμματος στην αναγνώριση και την υποστήριξη των Γυναικών της Επιστήμης, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στη χώρα μας, οι εκπρόσωποι της L’Oreal Hellas και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO μίλησαν για το κοινό όραμά τους, το οποίο είναι η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο φύλων στο χώρο της επιστήμης.
Στην Εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των 20 χρόνων του Διεθνούς Προγράμματος, στο πλαίσιο του οποίου μέχρι σήμερα, 3.124 γυναίκες επιστήμονες έχουν διακριθεί σε 117 χώρες. Συγκεκριμένα, 102 έλαβαν βραβεία για αριστεία στην επιστήμη, εκ των οποίων 3 στη συνέχεια κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ, ενώ ακόμα 3022 ταλαντούχες νέες γυναίκες έλαβαν υποτροφίες για να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο ερευνητικό τους έργο.
Ειδική μνεία έγινε στο ελληνικό Πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς Προγράμματος και θεσμοθετήθηκε το 2006. Μέχρι σήμερα το ελληνικό Πρόγραμμα έχει υποστηρίξει το ερευνητικό έργο 26 Ελληνίδων επιστημόνων από 12 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.
Ο Γενικός Διευθυντής της L’Oréal Hellas, Mehdi Khoubbane, αναφέρθηκε στην ανάγκη που διέκρινε πριν από 20 χρόνια το Ίδρυμα της L’Oreal για την προώθηση της καλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στο χώρο της επιστήμης, ανάγκη που οδήγησε στη συνεργασία με την UNESCO και την καθιέρωση του θεσμού L’Oreal- UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Ο κος Khoubbane δήλωσε μεταξύ άλλων: «Φέτος, ο διεθνής θεσμός L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη γιορτάζει 20 χρόνια από την ίδρυσή του. Με αφορμή τη συμπλήρωση της πολύ σημαντικής αυτής επετείου, θελήσαμε να κάνουμε μια αναδρομή στις σπουδαίες Ελληνίδες επιστήμονες, που έχουν βραβευτεί από το ελληνικό Πρόγραμμα L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη, που πραγματοποιείται και στη χώρα μας από το 2006, σε συνεργασία με τη L’Oreal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO. Μέσα από την έκθεση «Το Θηλυκό πρόσωπο της επιστήμης» φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τις σπουδαίες αυτές γυναίκες επιστήμονες, που ξεχωρίζουν για το όραμά τους και για το πάθος τους για την έρευνα και την επιστημονική πρόοδο. Γυναίκες που αποτελούν πηγή υπερηφάνειας για όλους μας, γυναίκες που ελπίζω ότι θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για της Ελληνίδες επιστήμονες του αύριο».
Στο πλαίσιο της σπουδαίας αυτής επετείου, ο κ. Khoubbane ανακοίνωσε και τη δημιουργία μιας μοναδικής για τη χώρα μας σειράς επιστημονικών ημερίδων, που εγκαινιάζει η L’Oreal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO στο πλαίσιο του προγράμματος L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη. Πρόκειται για κύκλους συναντήσεων που ενθαρρύνουν τη συζήτηση και τον διάλογο με διακεκριμένους επιστήμονες, με στόχο την έμπνευση και την ενθάρρυνση της νέας γενιάς στο χώρο των επιστημών. Η 1η ημερίδα Women In Science Classes θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22/9, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη με ομιλήτριες Ελληνίδες βραβευμένες επιστήμονες του θεσμού L’Oreal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη.
Η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπή της UNESCO, Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα, παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση της θέσης των γυναικών στις επιστήμες και δήλωσε: «Οι δύο εταίροι του θεσμού, η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και η L’Oreal Hellas, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το Πρόγραμμα «Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» το οποίο αναγνωρίζει, επιβραβεύει και υποστηρίζει έμπρακτα νέες ερευνήτριες και διακεκριμένες επιστήμονες. Ταυτόχρονα, όμως, γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά περισσότερα, καθώς ακόμα και σήμερα η έρευνα διεθνώς στερείται του δημιουργικού ταλέντου και των πολυδιάστατων πνευματικών ικανοτήτων του μισού πληθυσμού της γης: των γυναικών. Η UNESCO και η L’Oreal έχουν δεσμευθεί να συμβάλουν συστηματικά στην ενίσχυση της θέσης των γυναικών στον τομέα των Επιστημών, παρέχοντάς τους την απαραίτητη στήριξη προκειμένου να συνεχίσουν τη λαμπρή σταδιοδρομία τους προς όφελος της ανθρωπότητας».
Πριν οι καλεσμένοι περιηγηθούν στην έκθεση, τον λόγο πήρε ο καταξιωμένος φωτογράφος κ. Τάσσος Βρεττός, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την φωτογράφηση των βραβευμένων Ελληνίδων του Προγράμματος. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με αυτά τα πορτραίτα προσπάθησα να αναδείξω την αλήθεια της γυναίκας πίσω από την επιστήμονα. Να αποτυπώσω την ομορφιά που υπάρχει στο βλέμμα της γυναίκας που εργάζεται με πάθος για το όραμά της και την επιστήμη της, και γίνεται πηγή έμπνευση με το σθένος και τον δυναμισμό της».
Την εκδήλωση συντόνισε η Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas, Αλεξία Μπρη, η οποία ανέδειξε τη σημαντικότητα της εκπροσώπησης των γυναικών στην επιστήμη, δίνοντας το λόγο στις Ελληνίδες βραβευθείσες επιστήμονες του θεσμού, οι οποίες υπογράμμισαν τη σπουδαιότητα της βράβευσής τους στη μετέπειτα καριέρα τους.