Ότι κάπου, ίσως, να ανοίχτηκε μια χαραμάδα, από την οποία «χώρεσε» κάποια άλλη ανάμεσα σας. Μην ανησυχείς και τα συμπτώματα είναι για όλες μας τα ίδια: κρύος ιδρώτας, διάθεση να βάλεις τα κλάματα, αίσθημα απογοήτευσης – καμιά φορά και ντροπής – και ένα μεγάλο «μήπως» να «φέγγει» πάνω από το κεφάλι σου. Τα καλά νέα είναι ότι στις μέρες μας είναι πολύ πιο εύκολο να καταλάβεις, αν κάτι έχει αρχίσει να «στραβώνει» στη σχέση σου και αν μπορείς να το «ισιώσεις», αν όχι να πας παρακάτω, όσο σκληρό κι αν ακούγεται. Ευτυχώς ή δυστυχώς, οι αλλαγές στους τρόπους που επικοινωνούμε – και μέσω social media – αφήνουν ίχνη, οπότε ακόμη και οι πιο… μικρές λαδιές φαίνονται. Όσο για τα σημάδια που «φωνάζουν» ότι ο μεγάλος σου έρωτας, μπορεί τελικά να αποδεικνύεται μικρός, ίσως και λίγο ψεύτης, είναι τόσο παλιά, όσο αυτά που ίσως «διάβαζε» η γιαγιά για να ξέρει πόσο «εντάξει» ήταν ο παππούς απέναντι της.

Σε κάθε περίπτωση, εσύ δεν πρέπει να λειτουργείς με… αποχρώσες ενδείξεις ή με καχυποψία. Απλώς, γίνε παρατηρητική και αν όλα δείχνουν ότι ο καλός σου, τώρα τελευταία, έχει διευρύνει τον… κύκλο των γνωριμιών του, πάρε την απόφαση να κάνεις μία σοβαρή κουβέντα μαζί του. Πριν, όμως, φτάσεις σε αυτό το βήμα έχε στο μυαλό σου τα εξής:

  • • Όσα ψέματα κι αν λένε, οι άντρες πάντα θα είναι πιο ειλικρινείς στις σχέσεις. Ακόμη κι αν δεν μιλάνε, «μιλάει» το σώμα τους. Παρατήρησε τον λίγο καλύτερα, λοιπόν; Είναι απόμακρος; Έχει σταματήσει εδώ και καιρό να σου μιλάει τρυφερά ή να συνοδεύει το όνομα σου από εκείνο το χαριτωμένο «μου» της κτητικότητας; Πας να τον φιλήσεις και δεν έχει όρεξη ή «τραβιέται»; Αν δεν αντιμετωπίζει κάποιο άλλο πρόβλημα, ήρθε η ώρα να ανοίξεις μία μικρή, αλλά σοβαρή συζήτηση. Όχι με γκρίνιες, ούτε με «νιαουρητά» και παράπονα. Μίλα του σταθερά, χωρίς υπονοούμενα ή μικρότητες και εξήγησε του ότι σε προβληματίζει η συμπεριφορά του. Άκουσε αυτά που θα σου πει και κρίνε, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα σου δώσει. Από τον τρόπο που θα σου μιλήσει (με όρεξη, με βαρεμάρα, με ενόχληση), θα πάρεις μια πρώτη εικόνα για το τι έχεις να αντιμετωπίσεις.
  • • Οι άνθρωποι συνηθίζουμε να λειτουργούμε… προκαταβολικά. Τι εννοεί ο «ποιητής»; Αν μέχρι χθες, βγαίνατε μαζί, με τις κοινές σας παρέες, δεχόσασταν προσκλήσεις και γενικώς λειτουργούσατε ως ζευγάρι, αλλά τελευταία τα σχέδια του δεν σε περιλαμβάνουν (κανονίζει μόνος του, δεν ρωτάει τη γνώμη σου για κάτι που ειπώθηκε στην παρέα, δεν τροφοδοτεί τη σχέση σας με υλικό από την καθημερινότητα του), καλά θα κάνεις να είσαι σε εγρήγορση. Όταν σταδιακά «βγάζουμε κάποιον απ’ το κάδρο», αρχίζουμε να κινούμαστε σαν να ήμασταν μόνοι μας και μάλιστα, χωρίς να ενημερώσουμε τον ενδιαφερόμενο. Βέβαια, αυτό έχει να κάνει και με το πόσο χαμηλό είναι το επίπεδο της συναισθηματικής μας νοημοσύνης, αλλά, ναι, συμβαίνει…
  • • Άκου λίγο καλύτερα αυτά που σου λέει, παρατήρησε αν στις κουβέντες του, υπάρχουν νέα πρόσωπα – κυρίως, γυναικεία – και πόσο συχνά αναφέρεται σ’ αυτά.Ακόμη κι σχολιάζει αρνητικά κάποια καινούρια συνάδελφο για παράδειγμα, ωστόσο επιμένει σε ό,τι αφορά το πρόσωπο της, μην επαναπαύεσαι. Επειδή, ο ενθουσιασμός για μια νέα γνωριμία, σπάνια «κρύβεται», αλλά και επειδή πώς να μιλήσεις στη… σχέση σου γι’ αυτή τη νέα γνωριμία, θα δεις ότι συχνά πυκνά, αυτό το καινούριο όνομα θα «χώνεται» στις κουβέντες σας. Το ωραιότερο; Θα προσπαθεί να «τσεκάρει» τις αντιδράσεις σου. Μείνε ψύχραιμη και προσπάθησε να τον κάνεις να μιλήσει περισσότερο. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώνεις κομμάτια του «παζλ» της νέας γνωριμίας. Κράτα τα. Θα σου χρειαστούν.
  • • Ένα «κλισέ» – ωστόσο, σοβαρό – σημάδι, είναι η ξαφνική αλλαγή κωδικών σε κινητό και laptop. Αν τελευταία τρέμει να αφήσει το κινητό του στο σαλόνι και να πάει μέχρι την κουζίνα να πιει νερό, αν το τηλέφωνο χτυπάει σε ακατάλληλες ώρες και δεν είναι για δουλειά, συζήτα άμεσα το τι συμβαίνει. Βέβαια, υπάρχει πάντα και το ενδεχόμενο του 2ου προφίλ στο Facebook ή του 2ου κινητού, αλλά αν έχουν φτάσει μέχρι εκεί τα πράγματα, ίσως εκτός από τη συζήτηση, να χρειαστεί να «πακετάρει». Για αλλού.
  • • To sex δεν είναι όπως παλιά. Ή δεν υπάρχει πια ούτε ως λέξη στην κουβέντα σας. Αυτή είναι η πιο στενάχωρη ένδειξη, ότι η σχέση σας έχει κλονιστεί και ότι τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Αν δεν μπαίνει καν στη διαδικασία να βρει μια πειστική δικαιολογία (η κούραση, ας πούμε, πάντα πιάνει τόπο…) και αν απλώς γυρίζει την πλάτη του ξεχνώντας και το… goodnight kiss, η σχέση σου είναι σε «πόλεμο» και ο «εχθρός» έχει ήδη αναλάβει δράση. Ακόμη κι αν δεν έχει βρεθεί – ακόμη – σε άλλη κρεβατοκάμαρα, ωστόσο το ότι το μυαλό του ήδη «τρέχει» κάπου αλλού, κάνει την κατάσταση δύσκολη για ‘σένα.
  • Μετά από όλα αυτά – και αν εκείνος δεν έχει κάνει καμία κουβέντα για χωρισμό – το ξέρεις ότι όλα είναι στο χέρι σου. Από το πόσο μακριά είσαι διατεθειμένη να φτάσεις μία ειλικρινή κουβέντα μαζί του, μέχρι το να αποφασίσεις ότι είναι μία σχέση που δεν έχει άλλα χιλιόμετρα να κάνει. Τέτοιου είδους αποφάσεις, καλώς ή κακώς, δεν μπορείς να τις πάρεις μέσα σε μια νύχτα και κυρίως όχι χωρίς να έχεις αποδείξεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο λάθους και διαφορετικής «μετάφρασης» σε μία συμπεριφορά που δεν σου θυμίζει εκείνον, αλλά έναν ξένο. Όσο κι αν νιώθεις απελπισμένη, απογοητευμένη και προδομένη, θα πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου πριν πεις οτιδήποτε που μπορεί κάνει περισσότερο κακό, αντί να βοηθήσει την «τραυματισμένη» σου σχέση.

Να θυμάσαι πάντα, ότι:

  • • Όταν, απλώς, υποψιάζεσαι κάτι, καλό θα είναι να μην το μοιράζεσαι ακόμη και πολύ καλούς φίλους. Η υπερανάλυση τη στιγμή που εσένα σε «τρώει» η αμφιβολία, δεν σου επιτρέπει να δεις τα πράγματα καθαρά και μπορεί να σε σπρώξει σε λάθος αποφάσεις. Κράτα για λίγο το πρόβλημα για τον εαυτό σου και αν όντως αποφασίσεις ότι δεν μπορείς να το διαχειριστείς μόνη και χρειάζεσαι συμβουλές, μίλα μόνο σε έναν άνθρωπο, αυτόν που εμπιστεύεσαι περισσότερο.
  • • Στο στάδιο της υποψίας έχουμε την τάση να είμαστε νευρικές και να προκαλούμε καβγάδες. Μην το κάνεις. Μπορεί να δώσεις αφορμή για έναν ξαφνικό χωρισμό, χωρίς να πάρεις τις εξηγήσεις που αξίζεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά, ακόμη κι αν τελειώσει η σχέση, εσύ θα αργήσεις πολύ να ξεπεράσεις την απιστία, ακριβώς επειδή ποτέ δεν θα ακούσεις αυτά που θα μπορούσες να διεκδικήσεις με μία πιο ήρεμη συμπεριφορά.
  • • Βασικό: πριν κάνεις οτιδήποτε, μπες για λίγο στη θέση του και από εκεί κοίτα τον εαυτό σου και πώς συμπεριφερόσουν. Εσύ, αν ήσουν εκείνος, θα ήσουν ικανοποιημένη από αυτή τη σχέση; Αν δεν (σου) βρίσκεις κανένα λάθος, αν θεωρείς ότι εσύ υπήρξες άψογη σε όλα και ότι δεν υπήρχε περιθώριο για να «χωθεί» κάποια άλλη ανάμεσα σας, τότε κάνε ό,τι θεωρείς καλύτερο για ‘σένα. Αν όμως, έχεις έστω και μία αμφιβολία, ότι δεν ήσουν αρκετά εντάξει, κάνε ένα βήμα πίσω. Προσοχή: το θέμα δεν είναι να νιώσεις ενοχές. Αλλά να ξέρεις με τι είδους ευθύνες, μπορεί σε φέρει αντιμέτωπη σε περίπτωση «κόντρας».
  • • Πολλά ζευγάρια, αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τα ξεπερνάνε. Διάλεξε τι είδους ζευγάρι είστε. Αν και οι δύο αντέχετε τις «δυνατές» συζητήσεις και την αλήθεια, ακόμη κι αν υπάρχει πρόβλημα, θα το ξεπεράσετε ή τουλάχιστον θα το «προσπαθήσετε». Μην επηρεάζεσαι από τις ιστορίες άλλων και μην προκαταλαμβάνεις την εξέλιξη στη δική σου σχέση. Κάθε ιστορία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους είναι μοναδική, οπότε μη συγκρίνεις αυτό που συμβαίνει σ’ εσάς με κάτι που συνέβη στην «κολλητή» σου, για παράδειγμα.
  • • Μη μουτρώνεις, κακιώνεις, παγώνεις το κλίμα ανάμεσα σας. Διευκολύνεις τις κινήσεις του και ακόμη χειρότερα τη σκοτεινή πλευρά του, εκείνη που θέλει να σε «εξαπατήσει». Όσο πιο σταθερή και ψύχραιμη είσαι εσύ απέναντι σ’ αυτό που συμβαίνει, τόσο ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας για εκείνον. Για τους άντρες είναι εύκολο να αντιμετωπίζουν την ανώριμη, κακομαθημένη πλευρά μας. Τα βρίσκουν «σκούρα», όταν κάποιος τους φέρνει αντιμέτωπους με τις ευθύνες τους, εν ψυχρώ.
  • • Α, και προς Θεού, μην καταφύγεις σε… αντίποινα. Μην προσπαθήσεις να προκαλέσεις τη ζήλια του, μην συνεννοείσαι με φίλες να σου τηλεφωνούν με απόκρυψη τα βράδια, μην υποκύπτεις σε «λύσεις» που μπορεί να σε μπερδέψουν και να σε ταλαιπωρήσουν ψυχολογικά περισσότερο. Το θέμα είναι, ό,τι κι αν συμβαίνει – ακόμη κι αυτό που με τίποτα δεν θέλεις να πιστέψεις – να το ξεπεράσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται και να μην πάψεις να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους γύρω σου.

 ΠΗΓΗ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ LIKE!