Αν ψάχνεις ένα χορταστικό, θρεπτικό και απόλυτα απολαυστικό φαγητό χωρίς κρέας, αυτή η βίγκαν εκδοχή του παραδοσιακού shepherd’s pie είναι ό,τι πρέπει! Με μανιτάρια, λαχανικά εποχής, πουρέ πατάτας και αρώματα που σε ταξιδεύουν, αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για ένα cozy οικογενειακό τραπέζι ή για ένα ιδιαίτερο κυριακάτικο γεύμα. Το καλύτερο; Είναι γεμάτο γεύση και υλικά που κάνουν καλό στο σώμα και την ψυχή.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες Maris Piper, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 2 κλωνάρια σέλερι, ψιλοκομμένα
- 1 κ.σ. σπόρους κύμινου
- 1 κ.σ. καπνιστή γλυκιά πάπρικα
- 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
- 350γρ. μανιτάρια κάστανα, κομμένα σε τέταρτα
- 1 μικρή κολοκύθα (butternut squash), κομμένη σε κομμάτια
- 165γρ. αποξηραμένοι χουρμάδες, ψιλοκομμένοι
- 300γρ. ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες
- 1 κονσέρβα ρεβίθια (400γρ.)
- 2 διατηρημένα λεμόνια, ψιλοκομμένα
- 100γρ. φυτικό βούτυρο
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- φυτικό λάδι για τηγάνισμα
- λίγα φύλλα μαϊντανού για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Βράζουμε τις πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις λιώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C (ή 180°C στον αέρα).
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε τη μισή ποσότητα ελαιόλαδου και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερι για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τη δάφνη, το δεντρολίβανο, την καυτερή πιπεριά, τα μανιτάρια και την κολοκύθα. Σοτάρουμε για άλλα 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τους χουρμάδες, τις ντομάτες, τα ρεβίθια, τα λεμόνια και 400ml νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει, ώστε να μοιάζει με γέμιση πίτας. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
- Στον πουρέ πατάτας προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον περισσότερο δυόσμο, και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε ή κάνουμε σχέδια με κορνέ πάνω από τη γέμιση.
- Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να κάνει φουσκάλες.
- Σε καυτό λάδι, τηγανίζουμε προσεκτικά τα φύλλα μαϊντανού για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
- Πασπαλίζουμε την πίτα με τον υπόλοιπο δυόσμο και τον τραγανό μαϊντανό και σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply