Η κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα. Ακριβώς όπως οι λέξεις αργκό, οι καθώς πρέπει τρόποι στο τραπέζι και άλλα κοινά έθιμα διαφέρουν πολύ από έθνος σε έθνος, έτσι και οι αγενείς χειρονομίες. Ακολουθούν μερικές εκπληκτικές κινήσεις χεριών που θα πρέπει αν βρεθείς σε μια από τις παρακάτω χώρες να τις αποφύγεις.
Το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις όταν ταξιδεύεις σε μια νέα χώρα είναι να προσβάλεις τους ντόπιους. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αρκετά εύκολο για να το αποφύγεις, μερικές φορές οι πολιτισμικές διαφορές μπορεί να κάνουν ακόμα και απλές χειρονομίες να χαθούν στη μετάφραση. Για παράδειγμα, σε ορισμένα μέρη του κόσμου, οι τόσο καλοπροαίρετες κινήσεις όσο το δάχτυλο που δείχνει ή ένα σημάδι ειρήνης θεωρούνται προσβλητικές.
Στο Ιράν η χειρονομία «μπράβο, οκ» είναι το δικό μας «μεσαίο δάχτυλο».
Αν κ δεν νομίζω πως θα ταξιδέψεις άμεσα στο Ιράν κα στο Αφγανιστάν, καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου αυτή τη διαφορά στις χειρονομίες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο το σήμα της νίκης μπορεί να προκαλέσει αψιμαχία
Αν το χέρι σου είναι στραμμένο προς το πρόσωπό σου δεν υπάρχει πρόβλημα…αν όμως είναι στραμμένο προς τον απέναντι είναι προσβολή. Η ιστορία που υπάρχει πίσω από αυτό είναι ότι προέρχεται από μια μάχη του 15ου αιώνα. Λέγεται ότι στους αιχμαλώτους πολέμου είχαν κόψει το δεύτερο και το τρίτο δάχτυλό τους, έτσι ώστε να μην μπορούν πλέον να εκτοξεύουν τόξα. Ως εκ τούτου, οι κρατούμενοι που δραπέτευσαν πριν υποστούν αυτή την τιμωρία, αναβοσβήνουν αυτά τα δύο δάχτυλα καθώς έφευγαν. Έτσι, το σήμα της νίκης στο Η.Β. θεωρείται χλευασμός.
Στη Μαλαισία δεν κάνει να δείξεις
Ως μικρό παιδί, μπορεί να σε είχαν τιμωρήσει ότι «είναι αγενές να δείχνεις!» ειδικά αν τολμούσες να συνδυάσεις τη χειρονομία με το γέλιο. Στη Μαλαισία είναι πολύ πιο άσχημο αυτό! Στην πραγματικότητα, επειδή μπορεί να είναι προσβλητικό σε ορισμένους πολιτισμούς, οι εργαζόμενοι στα πάρκα της Disney εκπαιδεύονται να αποφεύγουν να δείχνουν με το δείκτη τους. Αντίθετα, αν πρέπει να δείχνουν κάτι, χρησιμοποιούν δύο δάχτυλα. Στη Μαλαισία η κοινή εναλλακτική είναι να δείχνεις με τον αντίχειρά σου (ιδιαίτερα τον δεξιό σου αντίχειρα).
Σε Ιταλία και Ισπανία δεν κάνει να ροκάρεις με τα δάχτυλά σου να σχηματίζουν «κέρατα».
Θα δημιουργηθούν μπελάδες αν κάνεις αυτή τη χειρονομία σε κάποιον Ιταλό ή Ισπανό γιατί πολύ απλά με αυτό θα του λες: «Είσαι κερατάς και το ξέρουν όλοι!» Μπορείς να «του δώσεις να καταλάβει» με το headbanging, αλλά προσοχή τι θα κάνεις με τα χέρια σου!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;