Η λειτουργική προπόνηση έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση τραυματισμών. Φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούσαν συχνά αυτή την προσέγγιση για να βοηθήσουν ασθενείς με κινητικές διαταραχές. Η θεραπεία συμπεριλάμβανε ασκήσεις οι οποίες μιμούνταν τις καθημερινές κινήσεις των ασθενών στο σπίτι ή στη δουλειά βοηθώντας τους έτσι να επιστρέψουν σιγά σιγά στην καθημερινή τους ζωή εκτελώντας τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ως άνθρωποι, εκτελούμε ένα ευρύ φάσμα κινητικών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, τα σπριντ, οι έλξεις, οι κάμψεις, οι στροφές, η εκκίνηση, το σταμάτημα, η αναρρίχηση, κτλ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες αφορούν ομαλές και ρυθμικές κινήσεις στα τρία πλάνα της κίνησης, προσθοπίσθιο, μετωπιαίο και εγκάρσιο, τα οποία προσφέρει η λειτουργική προπόνηση μέσα από μια ποικιλία ασκήσεων.

13474187_10205086406039945_2121039719_n

Τα τελευταία χρόνια η λειτουργική προπόνηση είναι ιδιαιτέρως δημοφιλής. Πολλοί προπονητές την χρησιμοποιούν για να αυξήσουν την απόδοση των αθλητών τους στο άθλημα με το οποίο ασχολούνται. Το κλειδί για να προπονηθείς λειτουργικά είναι να εκτελείς πολυαρθρικές ασκήσεις που προσομοιάζουν τις κινήσεις του αθλήματος-αγωνίσματος που ασχολείσαι. Με αυτόν τον τρόπο εκπαιδεύονται οι μύες πάνω στην συγκεκριμένη κίνηση και επέρχονται προσαρμογές οι οποίες είναι ικανές να βελτιώσουν την απόδοση της κίνησης.

Στη λειτουργική προπόνηση είναι σημαντικό να δουλέψει η συγκεκριμένη κίνηση όσο σημαντικό είναι να δουλέψουν οι μύες που συνδέονται με την κίνηση. Ο εγκέφαλος, ο οποίος ελέγχει τη μυϊκή κίνηση, σκέφτεται με τους όρους των συνολικών κινήσεων και όχι μεμονωμένων μυών. Οι ασκήσεις που απομονώνουν τις αρθρώσεις και τους μύες εξασκούν τους μύες και όχι τις κινήσεις, γεγονός που οδηγεί σε λιγότερη λειτουργική βελτίωση. Για παράδειγμα, τα ημικαθίσματα (squats) θα προσφέρουν μεγαλύτερη βελτίωση στην ικανότητα ενός ατόμου να σηκωθεί από ένα καναπέ από ότι οι εκτάσεις ποδιών.

Προπονήσου λοιπόν λειτουργικά και βελτίωσε την ποιότητα της ζωής σου και την απόδοση σου στο άθλημα με το οποίο ασχολείσαι.

Τον Δημήτρη Χάλαρη μπορείς να τον βρεις στο www.dcpersonaltraining.gr